Ebubekir Doğan / New York / Özel Haber

Türkiye başta olmak üzere birçok ülkede meydana gelen darbelerin ve darbe girişimlerinin arkasındaki ülke olan ABD, bu kez kendisi darbe korkusu yaşadı. 3 Kasım seçimlerinde kaybetmeyi bir türlü hazmedemeyen ABD Başkanı Donald Trump, başkent Washington’da kaos çıkardı. 3 Kasım’da yapılan seçimlerin tamamlanması için son ayak olan Kongre’nin seçiciler kurulunun oylarının onayı Kongre’yi basan Trump destekçileri yüzünden sekteye uğradı. Amerika bununla birlikte adeta şoku yaşadı. Gösteriler sırasında bir düzine güvenlik görevlisi yaralanırken, 4 gösterici öldü. Kongre’nin göstericiler tarafından basılması Amerika tarihinde 1812’den beridir görülmüş bir olay değil. En son 1812’de İngilizler tarafından basılan Kongre binası, 2021’deki baskında büyük hasar gördü. Olaylar sırasında sosyal paylaşım siteleri Facebook ve Twitter’ın Trump’a yönelik sansür uygulaması gözlerden kaçmadı.

DARBE GİRİŞİMİ

Pensilvanya Valisi Tom Wolf, başkent Washington’da göstericilerin Kongre binasına girmesini, “darbe girişimi” olarak nitelendirdi. Wolf, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “Bugün gördüklerimiz demokrasi değil, darbe girişimi” ifadesini kullandı. Seçim sonuçları için toplanan Temsilciler Meclisi ve Senato’nun bütün üyelerinin içerde olması ve kapana kısılması milletvekilleri ve senatörler için büyük bir tehlike oluşturdu. Göstericilerin kongre binasına sızması sonrası senatörler ve milletvekilleri sığınağa kaçırıldı. Kongre binasının göstericilerden temizlenmesi yaklaşık 4 saat sürdü ve yerel saat 18.00’da Washinton DC’de sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

NATO: Görüntüler şoke edici

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ABD Kongresindeki olayları “şoke edici” şeklinde nitelendirerek, “ABD başkanlık seçiminin sonucuna saygı duyulması” çağrısında bulundu. Stoltenberg, göstericilerin barikatları aşarak Kongre binasına girmesi üzerine çıkan olaylar hakkında sosyal medya hesabından değerlendirmede bulundu. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, “Washington’daki görüntüler şoke edici. Demokratik seçimin sonucuna saygı gösterilmeli” ifadesini kullandı.

TRUMP’IN HAPİS KORKUSU

ABD başkanı Donald Trump başkanlığı bıraktıktan sonra bir düzine davayla karşılaşabilir. 3 Kasım seçim sonuçlarının belli olması sonrası Donald Trump bu konuda birçok adım attı. Kendi kampanyasıyla ilişkili birçok kişiye başkanlık affı çıkaran Trump, bu yolla kendisine karşı açılacak davaların önüne geçmeye çalışıyor. Başkanlık affı alanlardan bir tanesi de Trump’ın damadı Jared Kushner’in babası Charles Kushner. Seçimlere hile karıştırmak ve yalan vergi beyanı vermekten suçlu bulunan Kushner iki yıl hapis cezası almıştı. Diğer yandan geçen günlerde ortaya çıkan bir ses kaydı da Trump’ın başını ağrıtacağa benziyor. Georgia’daki seçimleri tam dört kez saydırıp bir sonuç alamayan Trump son olarak eyaletteki seçim görevlilerini arayarak seçimi kendi lehine çevirmelerini istemiş. Bu telefon görüşmesinin ses kaydını yayınlayan eyalet görevlileri Georgia’daki başkanlık seçiminin oylarının bir daha sayılmayacağını ifade etti. Ses kaydının yayınlanmasının ardından FBI’nın bu durumu soruşturduğu gelen haberler arasında. Bunların yanı sıra, hakkında daha önce ileri sürülen iddiaların yanında Trump’a “ABD anayasasını değiştirmeye ve devleti ortadan kaldırmaya” dönük “isyana teşvik etme” gibi çok ağır bir iddianın da eklenebileceği belirtiliyor.

ABD Basını “İşgal” dedi

Siyasiler tarafından darbe girişimi olarak nitelendirilen baskın, ABD basını tarafından “bozguncuların işgali” olarak görüldü. Ülkenin yüksek tirajlı gazeteleri, internet edisyonlarında olayları canlı aktarırken, eylemcileri “bozguncu çetesi” anlamına gelen “mob” sözcüğüyle adlandıran başlıklar kullandı. Washington Post gazetesi, olayları, “Trump taraftarı çete Capitol (Kongre) binasını kuşattı” başlığıyla duyurdu. New York Times gazetesinin internet edisyonunda, “Trump’ın öfkeli konuşmasıyla galeyana gelen çete, Capitol’ü kuşattı” başlığı yer aldı. CNN televizyonu, olayları, internet sitesinde büyük puntolarla, “Çete, ABD başkentini işgal etti.” başlığıyla duyurdu.

SENATO’DA ÇOĞUNLUK DEMOKRATLARA GEÇTİ

3 Kasım 2020’de yapılan seçimin sonuçları tarih yazmaya devam ediyor. Georgia eyaletinde yapılan seçimlerde senatör adaylarından hiçbiri % 50’yi sağlayamadığı için eyalette seçimler yenilendi. Yenilenen seçimlerde Demokratların her iki adayı da seçimi kazandı ve bunun sonunda Demokratlar senatoda çoğunluğu elde etmiş oldu. 1932’den beri hem ikinci seçimi hem temsilciler meclisindeki çoğunluğu ve hem de senatodaki çoğunluğu kaybeden ilk başkan Donald Trump oldu.

JOE BİDEN’A TESCİL

ABD Kongre binasının basılmasının ardından yeniden toplanan ve delege oylarının sayılması işlemine devam eden Kongre, başkanlık seçimini Biden’ın kazandığını resmen onayladı. Kongrede Senato ve Temsilciler Meclisi üyelerini bir araya getiren ve Başkan Yardımcısı Mike Pence’in riyaset ettiği ortak oturumda, alfabetik sıraya göre her eyaletin delege oylarının hangi başkan adayı ile başkan yardımcısı adayına gittiği yüksek sesle okundu. ABD Kongresindeki oturumda Vermont eyaletinin sonuçlarının kayda geçmesiyle Joe Biden 270 delege eşiğini geçerek resmen Başkan oldu.

Maas’tan tepki

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, ABD’nin başkenti Washington’da göstericilerin Kongre binasına girmesini eleştirerek, “Artık Amerikalı seçmenlerin kararını kabul edin. Demokrasiyi ayaklar altına almaya son verin” dedi. Maas, Twitter’dan yaptığı açıklamada, seçim sonuçlarını kabul etmeyen ABD Başkanı Donald Trump ve destekçilerine tepki gösterdi. Bakan Maas, “Artık Amerikalı seçmenlerin kararını kabul edin. Demokrasiyi ayaklar altına almaya son verin” ifadesini kullandı.

TÜRKİYE: ENDİŞEYLE TAKİP EDİYORUZ

Dışişleri Bakanlığı, ABD’de Başkanlık seçimlerinin ardından yaşanan ve Kongre binasının göstericiler tarafından basılması teşebbüsüne kadar varan iç gelişmelerin endişeyle takip edildiğini bildirdi. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, ABD’de meydana gelen olaylara ilişkin, şu ifadeler kullanıldı: “ABD Başkanlık seçimlerinin ardından yaşanan ve Kongre binasının göstericiler tarafından basılması teşebbüsüne kadar varan iç gelişmeleri endişeyle takip ediyoruz. ABD’deki tüm tarafları itidal ve sağduyuya davet ediyoruz. ABD’nin bu iç siyasi krizi olgunluk içinde aşacağına inanıyoruz.” Açıklamada, ABD’deki Türk vatandaşlarının kalabalık mekanlar ve gösteri yapılan yerlerden uzak durmaları tavsiye edildi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun da twitter üzerinde yaptığı paylaşımda “ABD’de demokrasinin tüm kurum ve teamülleriyle bir an önce işler hale geleceğine olan inancımızı koruyoruz.” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim