ABD Başkanı Donald Trump’ın terör örgütü DEAŞ’ın elebaşı Ebubekir el Bağdadi’nin öldürüldüğünü açıklamasının ardından başlayan tartışma devam ediyor. ABD basını “Başarılı bir CIA operasyonu” olarak duyursa da Irak’ın el Anbar şehrinde olduğu düşünülen Bağdadi’nin “PKK-ABD, rejim-Rusya” engelini aşarak İdlib’e nasıl geldiği?” sorusu gündemi en çok meşgul eden konular arasında yer aldı. Uzmanlara göre, Bağdadi’nin istihbarat servislerinin yardımı olmadan İdlib’e ulaşması mümkün değil. İddiaya göre Bağdadi, Suudi Krallığı ve İsrail istihbaratının yönlendirmesi ve yardımı sayesinde İdlib’e ulaştı.

TÜRKİYE’NİN KATKISI BÜYÜK

Öte yandan İngiliz haber ajansı Reuters’ın Iraklı yetkililere dayandırdığı özel haberine göre, operasyonun en kilit ismi Türkiye’nin yakalayıp Irak’a teslim ettiği Bağdadi’nin baş danışmanlarından İsmail el-Etawi oldu. Reuters’a konu ile alakalı açıklama yapan Iraklı üst düzey güvenlik yetkilisi, “Ethavi, Bağdadi’nin hareketleri ve saklandığı yerler hakkında bulmacanın eksik parçalarını vererek çok değerli bilgiler sundu. Ethavi, bize Bağdadi’nin yakın çevresindeki 5 kurmayıyla Suriye’de toplantı yaptıkları yerleri anlattı” ifadesini kullandı.

YPG’ye paye kabul edilmez”

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, DEAŞ’ın sözde lideri Ebubekir el-Bağdadi’nin ölümüyle ilgili açıklamalarda bulunarak, “YPG’ye paye verme gayesi kabul edilemez” dedi. Bağdadi’nin öldürülmesi ile ilgili Kalın, terörle mücadelenin hem sahada hem de masada devam edeceğini vurgulayarak, “Saklı ideolojiler ile mücadeleye devam edeceğiz. Dünyada dini kullanarak sapkın bir ideolojiyi yaymak için terörizm uygulayan iki örgüt bulunuyor. FETÖ eşittir, DEAŞ’tır. ‘Türkiye bunları destekliyor’ gibi kara propaganda yapıldığını gördük. Bunlara karşılığı verdik. Bundan sonra da devam edeceğiz” diye konuştu.

Günün en çok konuşulan haberi ise ABD tarafından “Emekli edilen” Bağdadi’nin yerine kimin görevlendirileceği?” konusu oldu. Medyada onlarca isim yer alırken, elebaşı adayları arasından Telaferli Türkmen olan Abdullah Kardaş ismi öne çıktı. DEAŞ’ı 2 yıldır fiilen yönettiğini öne sürülen Kardaş’ın ABD’nin bölgeyi terörize etme konusunda oldukça “kullanışlı” olduğu belirtildi.

TÜRKMEN KİMLİĞİ KOZ OLARAK KULLANILACAK!

ABD öncülüğündeki Batılı Emperyalistlerin, kurmak istedikleri, Irak’ın kuzeyinden Suriye’nin kuzeyi boyunca uzanan “terör koridorunun” ortasında yer alan Türkmen şehri Telafer’in haritadan silinmesi için yeni bir oyun hazırlığında olduğu belirtiliyor. Bir diğer sinsi plan ise, Kardaş’ın Türkmen kimliği üzerinden Türkiye ile bağ kurulmasını sağlamak. Bağdadi’nin öldürülmesi ve yeni elebaşının belirlenmesi ile birlikte “terör olaylarına hız vermesi” beklenen DEAŞ, üzerinden Türkiye’yi sıkıştırmak isteyen ABD öncülüğündeki Batı, bir süredir “Türkiye DEAŞ’a yardım etti” sakızını çiğniyordu.

BAĞDADİ İDLİB’E NASIL GİTTİ?

Günün en kritik sorusu “Bağdadi İdlib’e nasıl gitti?” oldu. Suriye’de geniş bir alanın Suriye PKK’sı tarafından işgal edildiği, kalan bölgelerde ise Esed/Hamaney rejimi ve Rusya tarafından kontrol edildiği düşünüldüğünde son olarak Irak’ın el Anbar şehrinde olduğu bilinen Bağdadi’nin “önündeki engelleri” nasıl aşıp İdlib’e ulaştığı merak konusu oldu. Uzmanlara göre, Bağdadi’nin istihbarat servislerinin yardımı olmadan İdlib’e ulaşması mümkün değil. İddiaya göre Bağdadi, Suudi Krallığı ve İsrail istihbaratının yönlendirmesi ve yardımı sayesinde İdlib’e ulaştı.

Hedef Türkiye’yi sıkıştırmak

ABD öncülüğündeki Batılı Emperyalistlerin, kurmak istedikleri, Irak’ın kuzeyinden Suriye’nin kuzeyi boyunca uzanan “terör koridorunun” ortasında yer alan Türkmen şehri Telafer’in haritadan silinmesi için yeni bir oyun hazırlığında olduğu belirtiliyor. Bir diğer sinsi planın ise, Kardaş’ın Türkmen kimliği üzerinden Türkiye ile bap kurulmasını sağlamak. Bağdadi’nin öldürülmesi ve yeni elebaşının belirlenmesi ile birlikte “terör olaylarına hız vermesi” beklenen DEAŞ, üzerinden Türkiye’yi sıkıştırmak isteyen ABD öncülüğündeki Batı, bir süredir “Türkiye DEAŞ’a yardım etti” sakızını çiğniyordu.

RUSYA VE İRAN ŞÜPHEYLE YAKLAŞIYOR

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, DEAŞ elebaşı Ebubekir el-Bağdadi’nin Suriye’de düzenlenen operasyonla ölü ele geçirilmesine ilişkin açıklamalara şüpheyle yaklaştıklarını belirterek, “Savunma Bakanlığı, İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi’nde düzenlenen operasyonla ilgili güvenilir bilgiye sahip değil” dedi. İran Hükümet Sözcüsü Ali Rebii, DEAŞ elebaşı Ebubekir el-Bağdadi’nin ölü ele geçirilmesine ilişkin, “Bin Ladin’in ölümüyle terörün kökü kurutulmadığı gibi Bağdadi’nin ölümü de DEAŞİZM’in sonu olmayacaktır.” değerlendirmesinde bulundu.

TRUMP’IN AÇIKLAMALARI DİKKAT ÇEKTİ

ABD Başkanı Donald Trump, operasyona ilişkin yaptığı açıklamada “Bağdadi çıkmaz bir tünele girdi, ağlayarak, çığlık atarak öldü” diye konuştu. ABD Savunma Bakanı Mark Esper ise, Trump’ın bahsettiği “ağlayarak, çığlık atarak” şeklindeki ifadelerini doğrulamak yerine “Ben o detaylara hakim değilim. Muhtemelen Başkan operasyona katılan komutanlarla konuşmuştur’” demekle yetindi.

YENİ ELEBAŞI KİM OLACAK?

Günün en konuşulan haberi ise ABD tarafından “Emekli edilen” Bağdadi’ni yerine kimin görevlendirileceği?” konusu oldu. Medyada onlarca isim yer alırken, elebaşı adayları arasından Telafer’li Türkmen olan Abdullah Kardaş ismi öne çıktı. DEAŞ’ı 2 yıldır fiilen yönettiğini öne sürülen Kardaş’ın ABD’nin bölgeyi terörize etme konusunda oldukça “kullanışlı” olduğu belirtildi.

Editör: TE Bilisim