İlk namaz için hummalı bir çalışmanın sürdüğü Ayasofya’da bu coşkuyu paylaşmak isteyen vatandaşlar ilk namazın kılınacağı tarihi araştırıyor. 1934’te alınan kararla ibdaete kapatılan Ayasofya 86 yıl sonra yeniden ibadete açılıyor. Peki, Ayasofya Camii’nde ilk namaz ne zaman kılınacak? 24 Temmuz tarihinin önemi ve anlamı nedir?

Ayasofya Camii’nde ilk namaz ne zaman kılınacak? 24 Temmuz tarihinin önemi ve anlamı nedir?

Ayasfoya Camii’nde kılınacak olan ilk Cuma namazı 24 Temmuz 2020 tarihine denk geliyor. 24 Temmuz aynı zamanda Lozan Antlaşması’nın yıldönümü olması itibariyle de dikkatleri çekiyor.

Lozan Antlaşması (Lozan Sulh Muahedenamesi) 24 Temmuz 1923 tarihinde İsviçre’nin Lozan şehrinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi temsilcileriyle Britanya İmparatorluğu, Fransız Cumhuriyeti, İtalya Krallığı, Japon İmparatorluğu, Yunanistan Krallığı, Romanya Krallığı ve Sırp, Hırvat ve Sloven Krallığı (Yugoslavya) temsilcileri tarafından, Leman Gölü kıyısındaki Beau-Rivage Palace’ta imzalanmış barış antlaşmasıdır.

86 yılın ardından yeniden ibadete açılan Ayasofya’da ilk namaz 24 Temmuz Cuma günü kılınacak. Caminin namaz kılınacak bölümlerinde zemine ışık sistemi konulacak. Işık mozaik ve frekslere yansıtılacak. Namaz sırasında ise kapalı tutulacak.

Hürriyet gazetesi’nden Gizem Karakış’ın haberine göre, mozaik ve fresklerin, ibadet yapılacağı esnada bir perde mekanizmasıyla kapatılması da gündemde. Ancak bu seçenek çok ön plana çıkmıyor. Tarihi yapıda olumsuzluk yaşanmaması için son derece hassas davranılacağı ifade ediliyor. Mabedin ibadete açılmasının tarihi dünya mirası kimliğinden bir şey eksiltmeyeceği, Ayasofya’yı daha fazla turistin ziyaret edebileceği değerlendiriliyor. Paris’te yer alan Notre Dame ve Sacre Coeur kiliselerinde, hem ibadet edildiği hem de gezilebildiği, Avrupa’da tarihi kiliselerin bir çoğunda da aynı yöntemin uygulandığına dikkat çekiliyor.

Ayasofya’da kılınacak ilk namaz için caminin ibadete açılacak bölümüne halılar serilecek. Turistlerin halıya basmamaları için özel bir koridor oluşturulacak. Ayrıca turistlerin Ayasofya’yı ziyaretlerinde bir gezi güzergahının oluşturulması da gündemde. Ayasofya için oluşturulan planlama, salı günkü Bakanlar Kurulu toplantısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunulacak.

AYASOFYA’DA KARARIN ARDINDAN AKŞAM NAMAZI KILINDI

Danıştayın, 10 Temmuz’da Ayasofya’nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etmesi sonrasında Ayasofya Meydanı’na gelen bir grup vatandaş burada akşam namazı kıldı. Çeşitli dernekler ve sivil toplum kuruluşlarının da arasında bulunduğu yaklaşık bin kişi, Ayasofya’da ezan okunmasının ardından tekbir getirdi.

Kalabalık içerisindeki bazı vatandaşların ellerini göğe kaldırarak dua ettiği görüldü.

YediHilal Derneği’nden Ali Cihangir’in kıldırdığı namaz sırasında yerli ve yabancı basın mensupları da görüntü aldı.

Kılınan namazın ardından “Ayasofya” için dua edilirken, çok sayıda turist de merakla namazı izledi.

Namaz öncesinde konuşan YediHilal Derneği Genel Başkanı Salim Sarıyıldız, güzel bir günde şükretmek amacıyla meydanda bulunduklarını belirterek, “Haberi duyduğumuz anda Rabbimize şükretmek için camimimiz açılmasa da kıyısında, köşesinde Allah’a şükretmek için buraya geldik.” dedi.

Herkesi sessizlik içerisinde namaz kılmaya davet eden Sarıyıldız, “86 yıldır mücadelesini yürüten, yüzlerce miting yapan vakıflar, imamlar, siyasi büyüklerimize rahmet okumak için buraya geldik. Galip Allah’tır. Bugün Müslümanlara yeniden fethetmeyi nasip eden Allah’ın, bütün Müslümanlara aynı şekilde özgürlüğü nasip edeceğini biliyoruz. Üstad Necip Fazıl’dan, Erbakan hocamıza, bütün siyasi riskleri göze alan Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkürlerimizi sunuyoruz. Mabedin açılmasında kimin emeği varsa tekrar tekrar şükranlarımızı sunuyoruz.” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim