Arnavutluk, Makedonya ve Sırbistan liderleri, Balkanlar’da sözde bölge genelinde insanların ve malların serbest dolaşımını öngören “Mini Schengen”i kurmaya çalışıyor. Kosova ise buna karşı çıkarak bu üçlünün geçtiğimiz gümlerde Makedonya’nın Ohrid şehrinde yapılan toplantıya katılmamıştı.

Kosova Cumhurbaşkanı Hashim Thaçi de katılmama gerekçesini şu üç maddeye dayatmıştı: Birinci, Kosova, bu yeni bölgesel girişimin Birinci Zirvesinde Sırbistan tarafından kasıtlı olarak göz ardı edildi. İkincisi, Kosova’nın tek vizyonu AB ve NATO üyeliği olmaya devam ediyor. Bu nedenle, hiçbir koşulda Avrupa-Atlantik perspektifimizi bölgesel bir girişimle değiştirmek istemiyoruz. Üçüncüsü, bu bölgesel girişim, Sırbistan ve Bosna-Hersek’in Kosova’nın bağımsızlığını tanımadığı sürece anlamsızdır.

“TARİH EVDE KALARAK YAZILMAZ”

Arnavutluk’un komünist zihniyetli Başbakanı Edi Rama, Kosovalı yetkililerin açıklamalarını eleştirerek küstah sözler kullandı. Komünist Rama’nın açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Kim bölgesel Schengen’e karşı olursa beni anlamıyor. Bölgesel Schengen, Berlin sürecinin ilk günlerinden beri benim açımdan bir vizyon ve ısrardır. Birkaç ay öncesine kadar, ikna etmeye çalıştığım Sırbistan devlet başkanı tarafından engellendi. Serbest dolaşım anlaşması yapmadıkça bölgesel bir ticaret anlaşması yapamayız. Kosova ile Arnavutluk arasındaki sınır birleştirilecek mi? Bu böyle bir engelim kaldırılması demektir. Bu Kosova’yı en elverişli konuma getiriyor. Kosova kendisini sınırları içinde tecrit ediyor. Evde kalıp pijamalarla vatanseverlik yapabilirsiniz. Tarih, evde kalarak ve pijamalarda vatansever yaparak yazılmaz.”

“VUÇİÇ’İN PROJESİ ESKİ YUGOSLAVYA+ARNAVUTLUK”

DW’nin yaptığı bir haberde Kosova’nın bu girişimin dışında bırakılması güçlü tartışmaların açıklamasına sebep olduğu belirtildi. Deutsche Welle’ye konuşan eski diplomat Şaban Murati, “Üç ülkenin liderleri normalde aralarındaki sınır geçişlerini tartışmak için toplanmaz çünkü bu onların görevi değildir. Bu, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksander Vuçiç’in bir girişimiydi. Başkan seçildikten sonra, 6 Nisan 2017 tarihinde yapılan ABD Politico portalına verdiği demecinde, projesinin “Eski Yugoslavya artı Arnavutluk” olduğunu belirtti.

Arnavutluk’un eski Başbakanı Sali Berisha da Rama’yı eleştirerek bu toplantının Rama’nın yardımıyla Büyük Sırbistan’ı oluşturmak isteyen Vuciç için bir başarı olduğunu vurgulamıştı.

Durim Abazi / Diriliş Postası Gazatesi

Editör: TE Bilisim