Terör örgütü YPG/PKK, Suriye üzerinden Irak’taki Peşmerge güçlerine saldırdı. Ağır silahlarla düzenlenen saldırının dün gece saatlerinde yaşandığı kaydedildi.

60 TERÖRİST GRUPLA SALDIRI

Terör örgütü PKK’dan sözde “iki üst düzey yetkilinin” Irak’a geçiş yapmak istemesine Peşmerge güçleri engel olmak isteyince çatışma yaşandı.

Teröristlerin Irak askerlerinin bulunduğu bölgeden PKK’nın olduğu alanlara geçmek istediği kaydedildi. Ancak engellenen teröristler, 60 kişilik bir grupla Peşmerge’ye saldırı düzenledi.

26 kişi olduğu belirtilen Peşmerge güçlerinin, çatışma üzerine bulunduğu üstlerden çekilmek durumunda kaldığı belirtildi.

MUHALİFLERE SALDIRI

PKK, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nde Kürdistan Demokrat Partisine (KDP) karşı giriştiği eylemleri Suriye’nin kuzeydoğusuna taşıdı. YPG/PKK’lı teröristler, KDP’yle yakınlığıyla bilinen muhalif grup ENKS’nin ofislerini basarak kullanılamaz hale getirmişti.

SİNCAR ANLAŞMASI

Bağdat ve Erbil arasında PKK terör örgütünün bölgeden çıkarılması için ekim ayında Sincar Anlaşması imzalanmıştı.

Irak merkezi hükümeti ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) 9 Ekim’de imzaladığı Sincar Anlaşmasıyla, Irak’ın Musul kentine bağlı Sincar ilçesindeki terör örgütü PKK’nın bölgedeki varlığının sonlandırılacağını duyurması ve söz konusu anlaşmanın başta Birleşmiş Milletler (BM), ABD ve Batılı ülkelerce desteklenmesi, Türkiye’nin uzun süredir “İkinci Kandil” olarak nitelediği bölgedeki PKK varlığının sona erdirilmesi yönünde adımlar atılmasına yol açtı.

FARKLI İSİM VE KIYAFETLE VARLIĞINI SÜRDÜREBİLİR

Erbil-Bağdat anlaşmasının uygulanmaya başladığı ve PKK unsurlarının bölgeden uzaklaştırıldığına ilişkin iddialara rağmen, PKK’nın Sincar merkez ve Sincar dağındaki varlığının devam ettiğine yönelik açıklamalar ise Suriye’nin kuzeyinde, başta Münbiç olmak üzere birçok bölgeden çekildiği izlenimi vermeye çalışan, fakat farklı isim ve oluşumlar üzerinden varlığını sürdüren PKK’nın, benzer bir taktiği Sincar’da da tekrar etmesi olasılığını gündeme getirdi.

PKK Suriye’nin kuzeyinde YPG, PYD ve SDG isimleri altında kılıf değiştirerek kanton projesini sürdürmeye çalışırken, Sincar’da da PKK ve yerel unsurlarının Irak’taki İran destekli Şii Haşdi Şabi’ye ya da Irak güçlerine dahil olmak kaydıyla bölgedeki varlığını sürdürmesi ihtimaller arasında değerlendirilebileceği ifade ediliyor.

“PKK ÇEKİLMEDİ”

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Mesrur Barzani, terör örgütü PKK’nın Musul’un Sincar ilçesinden çekilmediğini belirterek “Sincar Anlaşması’nın uygulanmasını bekliyoruz ancak henüz uygulamaya konulmadı. PKK ve ona bağlı hiçbir güç Sincar’dan çekilmedi. Sadece birkaç saatliğine kıyafet değiştirip Sincar Dağı’na çekildiler ve tekrar geri döndüler. Aksine sayıları daha da arttı.” demişti.

515 KÖYÜ İŞGAL EDİYOR

Irak’ta Mesut Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), Mart 2017’de paylaştığı bir veride, PKK’nın Duhok’ta 304, Erbil’de 177, Süleymaniye’de 34 olmak üzere toplam 515 köyü işgal ettiğini bildirmişti.

PKK’nın söz konusu köyleri yaklaşık 29 yıldır üs olarak kullandığı ve köy sakinlerinin bölgelerine dönüşüne izin vermediği biliniyor.

Editör: TE Bilisim