Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hafta sonu düzenlenecek Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) öncesi sosyal medya üzerinden video konferans yöntemiyle gençlerle bir araya geldi. yayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın YouTube kanalı, Facebook sayfası, Twitter ve Instagram hesaplarından canlı olarak yayınlandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gençlerin sorularına yanıt verdiği yayından öne çıkan satır başları şöyle:

SPEKÜLASYONLARA YANIT VERDİ

-YKS neden ertelenmedi?

YKS tarihi çok önceden kamuoyu ile paylaşılmıştı. Koronavirüs salgını ülkemizdeki her şey gibi sınav takvimlerini de maalesef etkiledi. Hassas bir çalışma yürüttük. Sınavın ilk tarihine en yakın zamanda yapılması uygun görüldü.

Bu tarihle öğrencilerin gereksiz stres yaşamasının önüne geçildi. Sınav tarihinin turizme göre belirlendiği iddiası spekülasyondur.

KREDİ VE BURS RAKAMLARINI ARTIRIYORUZ

Göreve geldiğimizden bu yana burs ve kredi rakamlarını her yıl artırıyoruz. Tabi biz göreve geldiğimizde öğrenci harcı diye bir durum vardı. Onları da ne yaptık? Kaldırdık. Artık böyle bir durum söz konusu değil. Barınmaya gelince. Burada da çok önemli projeler hayata geçirdik. 2021 sonuna kadar 72 bin yeni yurt yatağı daha hizmete sunulacak.

-Üniversite okuduğu ve bitirdiği halde iş bulamayan gençlere neler söylemek istersiniz?

İşsizlik, herkes için çok ciddi bir sıkıntıdır. Ülkemizde şehirleşme oranının artmasıyla birlikte tarım kesiminde gizlenen işsizlik kendini belli etmeye başlamıştır. Üniversite öğrencisi sayımız 8 milyon rakamına dayandı. Eğitim seviyesi yükseldikçe, gençlerin hayata atılma yaşı da ilerliyor.

Günümüzde lisans-yüksek lisans derken bu çıta 30 yaşa yükseldi. Çarpık tabloyu değiştirmemiz gerekiyor. Gençlerimizin hedeflerine uygun iş alanları oluşturmak amacımız. Son 7 yılda yaşanan onca badireye rağmen hedeflerimize sıkı sıkıya bağlıyız.

KAMUNUN GÖREVİ YOL GÖSTERMEKTİR

Türkiye’nin önünde çok büyük bir potansiyel var. Önümüzdeki fırsatı değerlendirerek, kendilerini geliştiren, birikimi ve yeteneği ile öne çıkan her gencimize gönül huzuruyla çalışabileceği iş alanı sağlama konusunda kararlıyız. Ancak her üniversite mezununun kamuda istihdam edileceği gibi bir yanlışa da düşülmemesi gerekiyor.

Kamunun görevi iş yapmak, kazanmak isteyen herkese ön açmak, destek vermek yol göstermektir. Asıl istihdam özel sektörde, üretimde, ticarette, tarımda olacaktır. Gençlerimizden kabiliyetlerine güvenmelerini geleceklerini özel sektörde aramalarını istiyorum. Dünyanın hiçbir yerinde her üniversite mezununa iş hazırlığı gibi bir şey söz konusu değildir. Bazı iller ara eleman bulma sıkıntısında.

MESLEK LİSELERİ BOŞ DURMADI

Bu süre içinde maskeydi, dezenfektandı, tulumdu tüm bunlarla ilgili meslek liselerinin sürece vermiş olduğu desteği memnuniyetle karşılıyoruz. Meslek liselerimiz boş durmadılar, bu tür maske, tulum bunları üreterek sürece katkı sağladılar. Bundan sonraki süreçte de meslek liselerimiz kendilerine verilen atölyedeki makinelerde daha değişik ürünleri üretme fırsatını bulacaklardır.

Bu ülkenin tüm çocukları hangi okullarda okurlarsa okusunlar benim evlatlarımdır. İnsan evlatlarını ayırt edebilir mi? Benim için de İmam Hatip’li neyse, meslek liseli de Anadolu Liseli de diğer okullarda okuyan çocuklar da birdir. İmam Hatip meselesini dile getirmemin nedeni 28 Şubat döneminde adeta bu okulları kazımak için girişilen haksız hukuksuz, adaletsiz saldırılara dikkat çekmektir.

SOSYAL MEDYA ÖĞÜTLERİ

Özellikle gerçekle sırtımızı kapatacak kadar hayattan kopuk değiliz. Ben bir siyasetçiyim. Bir siyasetçi olarak gerçeklere gözümü kapamam söz konusu değil. Günümüzde dijital platformların ve sosyal medyanın ihmal edilemeyecek derecede olduğunu biliyoruz. Sosyal medyadan nefret etsek böyle yaygın bir şekilde kullanmazdım. Ülkemizde 16.2 milyon takipçiydi Twitter’da en çok izlenen kişi olduğumu hatırlatmak isterim.

Buradaki asıl mesele, sosyal medyanın ve internet platformlarının her türlü yalan, iftira, sapkınlığın serbestçe dolaşabilir bir mecra haline getirilmesidir. Yanlış içeriği kaldırmadığı gibi düzeltilmesine de izin vermeyen internet mecralarının mahkeme kararlarını da hiçe saymasını görmezden mi geleceğiz? Sizlerden birinin telefonuna sızılsa, kendinizin ya da kardeşinizin mahrem görüntüleri çalınıp, Twitter ya da Facebook’ta yayınlansa ne olacak biliyor musunuz, çaresiz kalacaksınız!

SOSYAL MEDYA İÇİN GÜÇLÜ HUKUKİ ALTYAPI

Her vatandaşımızın ve kurumumuzun tıpkı gerçek hayattaki gibi sosyal medyada da itibarlarını koruma hakları olmalıdır. Tüm vatandaşlarımızın sosyal medyayı etkin ve ahlaki zeminde kullanabilmelerini sağlamak Devlet Başkanı olarak görevimdir. Bu konuda güçlü bir hukuki altyapı oluşturmanın hazırlığındayız. Milletimizi sadece içeriğiyle zengin değil, güvenilir bir internet mecrasına yapacağımız yasal düzenlemelerle kavuşturacağız.

SALGINDA EN BÜYÜK GÖREV GENÇLERİN

Aldığımız sıkı tedbirlerin bir kısmını gevşettik. Günlük vaka ve ölüm sayısının henüz istediğimiz seviyelere düşmemiş olması, dikkati ve tedbiri elden bırakmamız gerektiğine işaret ediyor. En büyük görev bu konuda gençlerindir.

Kurallara uymaya devam edeceğiz, buradan asla taviz vermeyeceğiz. Vereceğimiz taviz büyüklerimizi kaybetme gibi bir durumla bizi karşı karşıya getirebilir. Birçok yerde, mesire yerlerinde, piknik alanlarında buna dikkat edilmiyor hatta el ele, kol kola çeşitli etkinlikler yapılıyor. Bu etkinlikler bize ciddi manada endişe veriyor. Gelin maske, mesafe ve temizlik kuralını her yerde uygulayalım.

Editör: TE Bilisim