Durim Abazi /İstanbul / Özel Haber

CEAS tarafından yapılan bir ankete göre, Sırbistan’da bu hafta NATO üyeliğiyle ilgili bir referandum yapılacaksa, yüzde 80 buna karşı oy kullanacak.

Sırbistan cumhurbaşkanı ve hükümetin önerdiği ve Avrupa Birliği’nin karşı çıktığı, ABD tarafından desteklenen Sırbistan ve Kosova’nın sınır çizgisinin belirlenmesi konusunda, bu hafta referandum yapılıp yapılmayacağı sorulduğunda, yanıt verenlerin yüzde 54’ü hayır oy kullanacağını belirtti. Yüzde 21 böyle bir çözüme olumlu oy verirken, yüzde 11 ise referanduma hiç gitmeyecek.

KOSOVA’DAKİ SIRPLARIN DURUMU KÖTÜYE GİDİYOR

Rusya’nın aksine ABD’nin Kosova’nın güvenlik güçlerini ve dönüşümlerini önemli ölçüde kontrol ettiği göz önüne alındığında, yanıt verenlerin yüzde 36’sı Sırbistan ile ABD arasındaki savunma işbirliğinin güçlendirilmesinin Sırpların konumunu iyileştirdiğine inanıyor. Yaklaşık 35’i bunun kendi pozisyonlarını etkilemediğini ifade ediyor. Yüzde 19, Kosova’daki Sırpların durumunun kötüye gittiğini tahmin ediyor.

Ancak, Washington’da yönetime kimin başkanlık ettiği önem vermeden Sırbistan’ın ABD ile ekonomi, savunma ve güvenlik alanlarında işbirliğini güçlendirme söz konusu olduğunda, yanıt verenlerin yüzde 63’ü işbirliğini desteklerken yalnızca yüzde 15’i desteklemiyor.

NE İYİ NE DE KÖTÜ

Washington anlaşmasını nasıl gördükleri sorulduğunda, yanıt verenlerin yüzde 39’u anlaşmanın Sırbistan için ne iyi ne de kötü olduğunu ve hiçbir şeyi değiştirmeyeceğini söyledi. Öte yandan, ankete katılanların yüzde 35’i Washington Anlaşması’nın Sırbistan için iyi olduğunu ve yüzde 10’un kötü olduğunu düşünüyor. Sırpların yüzde 44’ü kadarı Washington anlaşmasının bir ölçüde uygulanacağına inanırken, yüzde 27 çoğunun uygulanmayacağına düşünüyor. Yüzde 10 tam anlamıyla uygulanacağına inanırken, yüzde 19 tahmin etmek istemiyor.

SİYASİ İLİŞKİLER GELİŞECEK

Ankete katılanların üçte biri veya yüzde 31, Washington anlaşmasının ekonominin gelişmesine katkıda bulunacağına inanıyor, yüzde 25 anlaşmanın Sırbistan ile ABD arasındaki genel siyasi ilişkileri iyileştireceğine, yüzde 13’ü Kosova statüsünün çözüme kavuşacağını düşünüyor.

Editör: TE Bilisim