Diriliş Postası Muhabiri Ceyhun Aşirov/Tiflis

Ukrayna’nın Lviv vilayetinde Gürcistan Türklerinin önemli isimlerinden Hacı Idrisov’un kullandığı araba DAF marka ağır yük taşıyan TIR ile çarpması neticesinde hayatını kaybetti.

19 Aralık Ukrayna saati ile 21:15’de Jovkivks ilçesi Pili köyü yakınından geçen Lviv Rava- Russkaya otoyolunda kaza gerçekleşti. Kaza sonucunda “Ford Fiesta” markalı otomobilin sürücüsü 1978 doğumlu Hacı İdrisov ve otomobilde yolcu olan diğer bir kişi hayatını kaybetti.

Lviv ili Devlet İdaresi Sivil Savunma Bakanlığı’nın verdiği bilgiye göre, olayın ayrıntıları soruşturuluyor.

KAZA DAHA DETAYLI ARAŞTIRILMALI!

Avrupa.Info’ya açıklama yapan Hacının yakınları Ukrayna yetkilerinin açıklamalarına inanmak istediklerini ama Hacının ve yanındaki arkadaşı Fizuli Meherremov’un da önemli bir isim olduğunu, dolayısıyla olayın daha detaylı ve tefferruatlı  bir şekilde araştırılması gerektiğini söylediler.

Vefat eden Hacı Idrisov ve Fizuli Meherremov’un naaşı havalimanında beklenirken.

Belirtmek lazım ki, Hacı daha önce de siyasi nedenlerle Rusya’da da tutuklu kalmıştı. Ayrıca Hacı ile aynı arabada olup hayatını kaybeden Fizuli Muharremov da Azerbaycan’da Müslüman kesim arasında son derece önemli, aktif ve tanınmış bir şahsiyetti.

HACI’NIN CENAZESİ DOĞDUĞU YERE GETİRİLDİ

Dün Ukrayna’dan Tiflis Havalimanına getirilen Hacı’nın naaşını Gürcistan’ın dört bir yanından yüzlerce insan karşılamaya geldi. Tiflis Havalimanında bir konuşma yapan ülke Müslümanlarının önder şahsiyetlerinden Veysal Orucov, Hacı’nın bölge için önemli bir isim olduğunu vurgulayarak “Hacı mert, vefalı yardım sever bir insandı, bölge Müslümanları için yaptığı fedakarlıklar ve çalışmalar herkes tarafından bilinmektedir. Hacı, Gürcistan’da yaşayan Müslümanlar için büyük kayıptır.” İfadelerini kullandı. Orucov ayrıca Hacı’yı ve onun hatırlarını hiçbir zaman unutmayacaklarını ve onu hatırlarını her zaman yaşatacaklarını da sözlerine ekledi.

Tiflis’ten alınan Hacı’nın cenazesi doğduğu yer olan Televi’nin Garacalar ilçesine getirtildi. Hacı’nın cenaze namazını Veysal Orucov kıldırdı. Ayrıca defin işlemlerini başta Tiflis, Azerbaycan, Pankisi, Bozçalı bölgesi, Rusya ve Türkiye’den çok sayıda kişi de katıldı.

İlçede üç gün fiili olarak yas ilan edildi.

Hayatını kaybeden Hacı Idrisov ve Fizuli Meherremov’un cenaze namazı kılınırken.

GÜRCİSTAN’DAKİ AZINLIK TÜRKLER

Kafkasya’nın önemli bir ülkesi olan Gürcistan, etnik olarak renklilik gösteren bir ülkedir. Gürcistan’da Gürcülerin dışında çok sayıda farklı milletler yaşamaktadır. Bu topluluklar içerisinde büyük çoğunluğu oluşturanlardan birisi, Osmanlı Arşivinde Borçalı Terâkimesi olarak kayıtlara geçen veya Karapapak olarak da adlandırılan Türkleridir. Yaklaşık olarak 4,5 milyon olan Gürcistan nüfusunun 600 Türk azınlıklar oluşturmaktadır.

Kaheti bölgesindeki Garacalar beldesinde de Türk nüfus bulunmaktadır.

Büyük bir kısmı Selçuklular’ın Gürcistan’ı fethinden önce, bir kısmı ise, Selçuklular’ın Gürcistan’ı fethiyle birlikte bölgeye gelmişlerdir.

Editör: TE Bilisim