2020 yılı işe iade koşulları İş kanunu gereğince belirlenmiştir. Söz konusu işe iade şartları işveren ve işçinin gerekli şartları sağlaması durumunda gerçekleşmektedir. Çalışan iş kanunu gereğince elinde olmayan bir takım zorunlu sebeplerden dolayı işinden ayrılmak zorunda kaldıysa tekrar işinde çalışma hakkına sahip olmaktadır. İşini herhangi haksız bir sebepten dolayı kaybetmiş olan kişiler işe iade davası açarak işlerine tekrar dönebilme imkanına da sahiptirler. İlgili yasal süreç işçi tarafından başlatılabilmektedir. İşe iade sürecinde bazı yöntemler uygulanmaktadır. İşçi eğer haksız yere işten çıkarıldı ise işe iade davası açma hakkına sahiptir.

İşe İade İçin Gereken Koşullar Nelerdir?

İşe iade koşulları ilgili kanun gereğince uygulandığı sürece işçi işine geri dönebilmektedir. Bu süreç için kişinin bir takım şartları sağlaması gerekmektedir. İşe iade süreci için gereken koşulları şu şekilde sıralanabilmektedir;

Çalışan kişi çalıştığı işyerinde en az 6 ay sigortalı çalışmış olması Belirsiz süreli iş sözleşmesi bulunması İş sözleşmesinin geçerli bir durum olmadan bozulmuş olması gerekmektedir.

İşe İade Davası Nedir?

İşe iade davası sigortalı bir işte çalışan işçinin işveren tarafından haksız şekilde işine son verilmesi sebebiyle açılan bir davadır. İş güvencesi gereği iş sözleşmesi bulunan işçi işyerine işe iade davası açabilir. Söz konusu dava sonucu haksız yere çıkarıldığı işine yeniden devam edebilir. İlgili kanuna göre düzenlenen işe iade davası arabulucu tarafından yapılmaktadır. İşe iade davası açacak olan bir kişi öncelikle arabuluculara başvurması gerekmektedir. İşe iade davası düzenlemeler gereği iş mahkemesine başvurusu yapılması durumunda davanın usulden reddine karar verilmektedir. Bu sebeple işçi düzenlemelerin belirlediği gibi arabuluculuk yapan kişilere başvuru yapmalıdır. Arabulucu tarafından bakılan işe iade davaları daha hızlı sonuç bulmaktadır. Bu işlemler mahkemede ileri tarihlerde görülüp ve uzun sürdüğü için arabulucu tarafından yapılmaktadır.

Kıdem tazminatı alma şartları hakkında detayları merak ediyorsanız “2020 Kıdem Tazminatı Alma Şartları Nelerdir? Kıdem tazminatı hesaplama” başlıklı yazımız ilginizi çekebilir!

Arabuluculuk İle İşe İade Davası Nasıl Açılır?

İşe iade davası arabulucu tarafından çözümlenecek ise işçi öncelikle bir arabuluculuk firması bulması gerekmektedir. İşçi işe iade davasını haksız yere işten ayrıldıktan sonra 1 ay içerisinde açmak zorundadır. İşçi işten ayrıldıktan 1 ay sonra işe iade davası açmaz ise sonraki zamanlarda bu davayı açma hakkı tanınmaz. Söz konusu işe iade davası için önce arabulucuya başvuru dilekçesi yazılmaktadır. Dilekçede işe giriş tarihi ve işten ayrılma tarihi ile işin tanımı, alınan maaş gibi diğer tüm işçi haklarının yazması gerekmektedir. Ayrıca dilekçede haksız yere işten çıkarıldıktan sonra herhangi bir işte çalışamamak sebebiyle gerekli tazminat bedelinin de saptanıp dilekçede yazılması gerekmektedir. Arabulucuya dilekçe iletildikten sonra yaklaşık iş yoğunluk durumlarına göre 2 hafta içinde ilgili kişiye cevap vermektedir. Arabulucu işçi ve işveren ile yüz yüze görüşmede bulunmaktadır. Arabulucu tarafından davet edilen işveren ilgili buluşmaya gelmemesi durumunda işverenin aleyhine bir durum söz konusu olur. İşveren arabulucu ve işçinin buluşmasına katılır fakat olumsuz şekilde cevap verirse arabulucu tarafından tekrar görüşme sağlanır. Görüşmede arabulucu her iki taraf içinde uygun sonuçlar elde ederse dava düşer. İşçi anlaşma durumunda işine geri dönebilir.

Arabuluculuk hakkında merak ettikleriniz için 2020 Arabuluculuk Şartları Nelerdir? başlıklı yazımızı ziyaret ediniz…

Arabulucu İle Anlaşma Sağlanamaması Durumunda Yapılacaklar

Arabulucu ile anlaşmaya varılmadığı zaman arabulucu tutanak hazırlayıp ilgili işyerinin bulunduğu bölgedeki işçi mahkemesine başvuru yapmaktadır. Bu süreçte işverenden işçiyi işten çıkarması sebebiyle haklı bir gerekçe sunması beklenmektedir. Davayı açan işçi içinde haksız yere işten çıkarıldığının ispati istenmektedir. İşçi haklı olduğu durumlarda işveren tarafından tazminat ödenir. Söz konusu işe iade dava sonucunda işçi işine en geç 10 gün içinde tekrar başlayabilmektedir.

İhbar tazminatı şartları hakkında detayları merak ediyorsanız “2020 İhbar Tazminatı Şartları Nelerdir?” başlıklı yazımız ilginizi çekebilir!

İşsizlik Ödeneği Şartları hakkında detayları merak ediyorsanız “2020 İşsizlik Ödeneği Şartları Nelerdir?” başlıklı yazımız ilginizi çekebilir!

Diriliş Postası olarak birbirinden farklı konularda bilgi amaçlı sunulan bu içerik serimizde İşe İade Şartları konusundan bahsettik. Dilerseniz faydalı bilgiler sayfamızı ziyaret ederek farklı konular arasından merak ettiklerinize göz atabilirsiniz. Günün son dakika haberleri ve önemli gelişmeleri için son dakika sayfamızı da ziyaret edebilirsiniz.

Editör: TE Bilisim