Sırbistan Cumhurbaşkanı Vuçiç, iki gündür gerçeklşetiği Kosova ziyareti sırasında iki ülkenin anlaşmaya çok uzak olduğunu fakat müzakerelere devam edeceklerini belirterek, “Uzlaşma bizi küçük düşürmeyecek, uzlaşmaya ancak her tarafın bundan birşey almasıyla varılacak. Belki bana yarın hain diyebilirler, ama bu ödeyeceğim bedeldir” dedi. Sırbistan’ın faşist Cumhurbaşkanı, “Kosova bağımsızlığının tanınmasına hazırlığın yapıldığı söyleniyor. Burada herkese söylüyorum, bu büyük bir yalandır ve hiçbir zaman gerçekleşmeyecektir”ifadesini kullandı.

“THAÇİ İLE BİRBİRİMİZİ MUHATAP ALMIYORUZ”

Vuçiç, yüzyıllık savaştan ve çatışmalardan sonra Arnavutlarla müzakerelerin olacağı ve iyi dostlukların sağlanacağı yeni bir yüzyılın olacağına inanmak istediğini iddia ederek, “Arnavutlarla bir anlaşma yapmak istiyor muyuz, yoksa her şeyimizi kaybedeceğimiz acıların bir uzantısını mı istiyoruz? Ya da Arnavutlarla bir anlaşma yaparsak iyileşme şansımız olacak mı? Bizim hala çözüm taslağımız yok, buna yakın bile değiliz, fakat ilk kez iyimser olmayışıma rağmen konuşmamız gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu. Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic, Kosova Cumhurbaşkanı Hashim Thaçi ile ilişkilerini değerlendirerek, “Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Thaçi, benim arkadaşım, dostum veya sevdiğim bir muhatabım değil, bilakis. Durumun kendisi için de öyle olduğunu düşünmüyorum. Bizim görevimiz konuşup anlaşmak, sorunlara çözüm bulmak” ifadelerini konuştu.

“VUÇİÇ ÖZÜR DİLEMEDEN BURADAN GEÇEMEZ”

Sırp Başkanı Aleksandar Vuçiç’in bugün Drenica bölgesinde Skenderaj belediyesine bağlı Banja köyünü ziyaret edeceğinin bildirilmesi bu bölge sakinleri ile Kosova Kurtuluş Ordusu (UÇK) eski mensuplarının protesto etmesine neden oldu. Sabahın erken saatlerinden daha UÇK eski mensupları bu köye götüren yola barikatlar kurdu. Skenderaj Başkanı Bekim Jashari de Sırp Başkanı Aleksandar Vuçiç’in Banja köyü ziyaretine karşı düzenlenen protestoya katıldı. Jashari, Sırp Başkanı 98-99 yıllarında Sırp rejimi tarafından işlenen katliam ve cinayetler için özür dilemeden buradan geçemeyeceğini ifade etti.

PROTESTOLAR YARDIMCI OLMAYACAKMIŞ

Kosova Cumhurbaşkanı Thaçi ise, Drenica vatandaşlarının Sırbistan Başkanı Aleksandar Vuçiç’in ziyaretine karşı tepkisini tamamıyla anladığını, ancak barış ve uzlaşmanın sağlanması için çabaların sardedildiği bu zamanda protesto ve yolların engellenmesinin hiçbir şekilde yardımcı olmayacağını ifade ederek, Vuçiç’ten özür dilemiş gibi oldu.

Editör: TE Bilisim