Diriliş Postası Muhabiri Batuhan Gülşah/Atina

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Almanya Başbakanı Angela Merkel, İstanbul’da bir araya geldi. Önce Türk-Alman Üniversitesi Yeni Binalarının Açılış Töreni’ne katılan ikili, Merkel ile öğleden sonra da ikili ve heyetlararası görüşmeler gerçekleştirdi. Almanya Başbakanı ile Berlin Konferansı’ndan sadece 5 gün sonra bu kez Türkiye’de bir araya gelen Erdoğan’ın Libya krizi hakkındaki ifadeleri Yunanistan medyasında büyük ses getirdi. Bölgedeki tüm sorunların kökeninin Türkiye olduğu gibi hayalperest bir tutumla hareket eden Komşu medyası, Yunanistan, Berlin Konferansı’na dahi çağırılmamışken, meselelerin çözümünün Türkiye-Libya Deniz Sınırları Mutabakatı’nın iptalinden ibaret olduğu şeklinde hareket ediyor.

AKDENİZ’İ LİBYA’YA ÇEVİRECEKMİŞ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dün sarf ettiği “Son 9 yıldır Suriye’de devam eden çatışmalardan sadece bizim gibi komşu ülkeler değil başta Almanya olmak üzere tüm Avrupa etkilenmiştir. Aynı şekilde şayet bir an önce sükunet sağlanmazsa Libya’daki kaos ortamı tüm Akdeniz havzasını etkileyecektir. DEAŞ ve El-Kaide gibi terör örgütleriyle lejyonerlerin bu ülkede tekrar palazlanmasını istemiyorsak çözüm sürecini hızlandırmamız gerekiyor” ifadeleri de, Yunan basını tarafından söz konusu hayalperest atmosferde mercek altına alındı. “Erdoğan, Akdeniz’i Libya’ya çevirmeye çalışıyor” türü başlıklar atıldı, Cumhurbaşkanı’nın Ege ve Doğu Akdeniz’de benzer bir kriz için nabız yokladığına dahi varan yorumlar yapıldı.

“Sorunun asıl kaynağı Türkiye”

Öte yandan Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis, Avrupa’nun önde gelen haber sitelerinden Politico’ya konuştu. Libya krizinde temel sorunun Erdoğan-Sarraj mutabakatı olduğu temalı söylemi burada da dillendirdi. Ülkesinin (Türkiye gibi) sorunun değil, tam aksine çözümün bir parçası olduğunu ifade ederek Batı dünyasından destek istedi. Bölgede barışın temelinin ulusal egemenlik haklarını gasp eden anlaşmaların önüne geçerek temin edilebileceğini öne sürdü.

HAFTER’İ MÜTTEFİK SEÇMİŞLERDİ

55 maddeden oluşan Libya Barış Planı’nın önemine de değinen Erdoğan, Libya’da siyasi istikrarın yeniden tesisi yönünde kayda değer bir adım atabilmenin kilidi için darbeci general Halife Hafter’e yönelik tutumu işaret etti. Cumhurbaşkanı’nın “Darbeci Hafter ve destekçileri üzerinde baskı kurulması önem arz ediyor” diyerek sivil yerleşim yerlerine Hafter güçlerinin yaptığı saldırıları hatırlatması da, Libya’da Hafter’i ana müttefik olarak seçen Yunanistan’da tepki doğurdu. Tüm dış siyaset yol haritasını Türkiye’nin Ulusal Mutabakat Hükümeti ile imzaladığı anlaşmayı uluslararası güçlerin baskısıyla iptal ettirme üzerine kurgulayan Atina, Erdoğan’ın Hafter güçlerine baskı kurulması yönündeki ifadelerini de “Özünde mutabakata hizmet eden bir demeç” diye yorumladı.

Diriliş Postası Muhabiri Batuhan Gülşah/Atina

Editör: TE Bilisim