Diriliş Postası Ankara Temsilcisi Seda Şimşek/Ankara

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, dün Ulusal Akıllı Ulaşım Sistemleri (AUS) Strateji Belgesi’ni açıkladı ve 2020- 2023 Eylem Planı’nı tanıttı. Bakan Karaismailoğlu, dünya büyük bir hızla dijitalleşirken, bunun ulaşım ve alt yapı sektörlerine etkisine karşı Türkiye’nin yol haritasının da hazır olduğu mesajını verdi. Karaismailoğlu, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’ndan düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, dünyanın ve ülkenin içinde bulunduğu salgın koşullarında, son 6 ayda bilgi ve iletişim altyapılarının öneminin daha da arttığını anlattı. Bakan Karaismailoğlu, özellikle sesli ve görüntülü arama, uzaktan eğitim ve uzaktan çalışma uygulamaları, video konferans toplantıları, e-sağlık uygulamaları, e-Ticaret ve e-Devlet uygulamaları kullanımı önemli ölçüde yaygınlaşırken sosyal ve ekonomik hayatın, bilgi ve iletişim altyapılarına daha fazla bağımlı hale geldiğine işaret etti.

İNTERNET KULLANIMI YÜZDE 51 ARTTI

Bakan Karaismailoğlu, “Özellikle salgın sürecinin başlangıcından itibaren ilk 3 aylık dönemde geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre sabit abonelerin aylık internet kullanımı yüzde 51, mobil abonelerin aylık internet kullanımı yüzde 56 arttı. Güçlü haberleşme altyapımızla operatörlerimiz, tüm trafik artışlarını karşılayarak vatandaşlarımıza kesintisiz iletişim sunmaya devam etmektedir. Diğer yandan vatandaşlarımızın artan zorunlu iletişim ihtiyaçlarına yönelik çözümler de üretmekteyiz.” diye konuştu.

ÖĞRENCİLERE ÜCRETSİZ İNTERNET PAKETLERİ

Karaismailoğlu, salgın döneminde Bakanlık olarak yapılan çalışmalar hakkında bilgi verirken, uzaktan eğitim süreçlerine verdikleri desteğe dikkat çekerek , “Türk Telekom, Turkcell ve Vodafone ile yapmış olduğumuz bu çalışmalar ile ihtiyaç olduğu sürece öğrencilerimize ücretsiz internet paketlerini vermeye devam edeceğimizin altını çizmek istiyorum” dedi.

“Akıllı otoparklar geliyor”

Şehirlerde park yeri bulma ihtiyacı dolayısıyla oluşan hareketliliğin, trafik sıkışıklığına neden olan konular arasında yer aldığına işaret eden Karaismailoğlu, “Bu soruna yönelik şehirlerimizde otopark problemlerinin çözümlenmesi, zaman ve yakıt tasarrufunun sağlanması amacıyla akıllı otopark projelerinin gelişmesine zemin hazırlayacak bir uygulama geliştireceğiz” ifadesini kullandı. Bakan Karaismailoğlu, toplu taşımanın daha konforlu hale getirilmesi ve vatandaşların teşvik edilmesi için yolcu bilgilendirme sistemleri kurulacağını da sözlerine ekledi.

SİBER VATANDA HÂKİMİYET

Salgın döneminde bilgi ve iletişim altyapısında eğitim, sağlık, bankacılık ve enerji olmak üzere kritik altyapıların hizmet sürekliliğini sağlamak üzere Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu bünyesinde yer alan Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi üzerinden anlık olarak trafikleri takip ettiklerini anlatan Karaismailoğlu, şunları ifade etti: “Siber vatanımızda da gözetimimizi ve hâkimiyetimizi büyük bir hassasiyetle sürdürmekteyiz. Son 6 ayda, Kovid ve korona konulu, zararlı yazılım ve oltalama türündeki siber tehditlerle ilgili birçok önleyici faaliyeti yerine getirmiş bulunuyoruz. Bu çerçevede Kovid-19 ile alakalı 42 adet zararlı yazılım tespiti, 420 komuta kontrol merkezinin engellenmesi, 71 sahte video konferans uygulamasının tespiti ve engellenmesi, uzaktan yönetim servisleri ve ara yüzleri ile ilgili toplamda 5 bin 879 zafiyetin tespiti ve kapattırılması, Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi ekiplerimiz tarafından gerçekleştirilmiştir.” Bakan Karaismailoğlu, AUS’a yönelik çalışmalarla seyahat sürelerini azaltmayı, trafik güvenliğini artırmayı, mevcut yol kapasitelerinin daha etkin ve daha verimli kullanmayı, enerji verimliliğiyle ülkenin ekonomisine katkı sağlamayı ve çevreye verilen zararları azaltmayı amaçladıklarını söyledi.

YOLLARDA FİBER HABERLEŞME ALTYAPISI KURULACAK

Ulaşımda güvenliğin artırılarak can ve mal kayıplarının azaltılmasını, trafik sıkışıklığının mümkün olduğunca giderilerek karbon salınımının asgariye indirilmesini, hareketliliğin artırılmasını hedeflediklerini aktaran Karaismailoğlu, Ulusal AUS Strateji Belgesi’nde yer alan eylemler hakkında şu bilgileri verdi: “AUS alanında ihtiyaç duyulacak konularda mevzuat oluşturulması için gerekli çalışmaları yapacağız. Ulusal AUS mimarisini hazırlayarak, entegrasyon standartlarını ülkemiz ihtiyaçlarına göre belirleyeceğiz. İl Trafik Kontrol Merkezleri ve Karayolu Trafik Kontrol Merkezlerinin kurulmasıyla koordinasyonu sağlayacak geleceğe dönük ulaşım planlamalarıyla olay yönetimi yapacağız. AUS altyapısını güçlendirmek ve bu istemlerinin haberleşme ihtiyacını karşılamak için Karayolları Genel Müdürlüğümüzün sorumluluk alanındaki bölünmüş yollar ve otoyollarda fiber haberleşme altyapısını tesis edeceğiz.”

HAVA TAKSİYE MEVZUAT DÜZENLEMESİ

Bakan Karaismailoğlu, strateji belgesinde yer alan uzun dönem hedefleri arasında ise AUS iş birliği uygulamalarının, otonom araçların yaygınlaştırılması, yerli ve milli araç içi haberleşme ve bilgi sistemlerinin üretilmesinin yer aldığını aktardı. Karaismailoğlu, raylı sistemlerin hareket enerjisinin yeşil enerjiye dönüştürülmesi, hava taksi (VTOL) ve benzeri araçlara yönelik mevzuat düzenlemelerinin yapılması, blok zincir teknolojilerinin kullanımı, ulaşımın tüm modlarındaentegrasyonun sağlanmasının da uzun dönemli hedefler arasında bulunduğunu kaydetti. Karaismailoğlu, “Yürüttüğümüz tüm çalışmaları- mızla daha verimli, daha güvenli, çevreye daha duyarlı, insan odaklı bir ulaşım altyapısına kavuşmayı hedefliyoruz.” dedi. Karaismailoğlu, daha sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açılan Ankara-Niğde Otoyolu’nun ana kontrol merkezine canlı bağlanarak kontrol merkezindeki akıllı ulaşım sistemleri hakkında bilgi aldı.

Editör: TE Bilisim