Diriliş Postası Muhabiri Durim Abazi

Eski Yugoslavya’daki savaşlar, şüphesiz, bazen açık ve kamufle edilmiş, milliyetçilik ve din kisvesi altındaydı. Bu, Hırvatlı Sırplar için de geçerlidir, çünkü Hırvatlar Katolik’tir ve özellikle Bosna örneğinde çünkü Sırplar orada daha sert davranışlarda bulunuyordu.

Bu en iyi 8 Ocak 1993 tarihli Sırp Cumhuriyeti Meclisi’nin oturumunda “Müslümanlar komünist, onlar dinsizdir…” ifadelerinde görülebilir. Bu ifade savaşın 24. oturumuna aitti.

Sırpska Cumhuriyeti Meclisi’nin yayınladığı bir belgede şu kararlara varılmıştı:

“Parlamento Müslümanlar’ın komünist bir kuruluş olduğu ve Türk oryantasyonuna sahip dini bir grubu temsil ediyor. Onlar dinsiz, ulus olmayan bir ulus. Yani ulus olmak isteyen ve ulus için argümanı olmayan bir ulustur. Ancak, buradaki kararın yerel olduğu açıklığa kavuşturulmalıdır; yani Bosnalı Müslümanlar’a yöneliktir.

İSLAM KOMÜNİZMLE BAĞDAŞMAZ

Fakat bu durumda da, böyle bir damga gerçeği dikkat çekicidir, çünkü savaştan önce, savaş sırasında ve savaştan sonra Boşnakların başında olan Alija İzzetbegovic, komünist eğilimlerle hiçbir zaman bilinmemiştir. Siyasi hayatında ve kişiliğinde her zaman İslami kimliği teşvik ettiği için, laik biriydi de denmez. Buna ek olarak, o zamana kadar yaşamış olduğu bölgenin en değerli entelektüel zihinlerinden biriydi. Diğer yandan, İslam’ın kendisi komünizmle bağdaşmaz bir din olarak kabul edilir.

Editör: TE Bilisim