Diriliş Postası Muhabiri Batuhan Gülşah – Atina

Sismik araştırma gemisi Oruç Reis’in Doğu Akdeniz’deki faaliyetleri nedeniyle panik içinde olan Yunanistan’a bir darbe de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan geldi. Cumhurbaşkanı’nın Başkent Organize Sanayi Bölgesi’ndeki Kalyon Güneş Teknolojileri Fabrikası Açılış Töreni’nde yaptığı önceki gün “Cuma günü (bugün) inşallah bu müjdeyi tüm milletimize vermek suretiyle Türkiye’de yeni bir dönemin açılacağına şimdiden inanıyorum” açıklaması, Yunan medyasında ilk andan itibaren konuşulmaya başlanırken, milliyetçi haber siteleri “Milli egemenliğimizi yeniden sorgulama girişimi” öngörüsünde bulundu.

“KARADENİZ’DE DOĞALGAZ MI?”

Ana akım medya ise “Karadeniz veya Akdeniz’de doğalgaz rezervi tespiti” tahminini yürüttü. Sağ görüşlü iktidar partisi Yeni Demokrasi’nin yayın organı olarak bilinen Kathimerini gazetesinde yayınlanan bir analizde “Atina hiç rahat değil. Eğer Erdoğan’ın öne sürdüğü müjde, Doğu Akdeniz’de bulunan bir doğalgaz rezervini kapsıyorsa bu, Avrupa Birliği’nin tamamını ilgilendiren bir mesele haline gelir” ifadelerini kullandı.

ÇİFTE İHLAL HAYATA GEÇECEKMİŞ

Ülkenin en büyük özel kanallarından SKAİ’da yapılan analizlerde ise Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın (TPAO) Libya Mutabakatı’nı içeren bölgeler için aldığı arama iznine vurgu yapıldı. Pazartesi günü parlamento onayına sunulacak olan ve ezici çoğunluğun oylarıyla meclisten geçmesi beklenen Yunanistan-Mısır münhasır ekonomik alan anlaşmasının büyük bölümünün, Libya Mutabakatı ile belirlenen alanlarla örtüştüğüne dikkat çeken SKAİ, Türkiye bu süreçten sonra hem Yunan egemenlik sahasını hem de Mısır’ın egemenlik sahasını doğrudan tehdit eder konuma düşeceğini öne sürerek, “Avrupa Birliği, provokatif Erdoğan’a daha ne kadar tahammül edecek” sorusunu sormaya başladı. Bölgede oldubitti ile hak sahibi olmaya çalışan Atina’nın maksimalist tezlerinin tek doğru olduğu iddia edildi.

DOĞRUYU SÖYLEYİNCE KOLTUK GİTTİ

Öte yandan Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’in Ulusal Güvenlik Danışmanı Aleksandros Diakopulos, “Oruç Reis’in Yunan kıta sahanlığında araştırmalar yaptığı ve bölgeyi işaretlediği” yönündeki açıklamaları sonrası önceki gün istifa etmişti. Diakopulos, Miçotakis hükümetinin “Türkiye’nin bölgede arama yapmasına fırsat vermedik” iddiasının ardından bunun tam aksini açıklamış, bunun sonrasında Miçotakis hükümeti kamuoyunu yanlış yönlendirmekle suçlanmıştı. Söz konusu istifanın ardında yatan sebebin, Diakopulos’un “Halka gerçeği söyleyerek moralleri bozduğu” gerekçesiyle iktidar çevresinden maruz kaldığı baskılar olduğu Yunan kamuoyunda konuşuluyor.

Editör: TE Bilisim