Diriliş Postası Muhabiri Batuhan Gülşah/Atina

Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de Yunanistan ve Güney Kıbrıs’ın oldubittilerine taviz vermeyen tutumu, Libya krizinin önüne geçerek bu iki ülkede ana gündem haline geldi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Yavuz Sondaj Gemisi’nin üçüncü sondaj faaliyetlerine başlayacağı müjdesini önceki gün vermişti. KKTC hükümetinin 2011’de Türkiye Petrollerine verdiği ruhsatlar çerçevesinde, üçüncü sondaj faaliyetini gerçekleştirmek üzere Kıbrıs Adası güneyindeki “G” ruhsat sahasına intikal ettiğini açıklamıştı.

Bu gelişme başta Yunanistan ve Güney Kıbrıs olmak üzere Avrupa Birliği’nde şok etkisi oluşturdu.

“TÜRKLER VAZGEÇMİYOR”

Proto Thema gazetesi, “AB’nin yumruğuna karşın Türkler vazgeçmiyor… İşgal altındaki topraklarda kurulan kukla devletin (KKTC) verdiği sözde izinle Kıbrıs Cumhuriyeti’nin (Güney Kıbrıs) münhasır ekonomik alanına sondaj gemisi gönderip Avrupa Birliği sınırlarını ihlal ediyorlar” ifadeleri kullanıldı. Bu görüş, Politis ve Fileleftheros gibi Rum Kesimi gazetelerinde de aynen yansıtıldı.

ANKARA’YA UYARI GÖNDERİLMİŞTİ

Yunan ve Rum basını, bölgede Türkiye ve Kıbrıs Türkleri’nin haklarını yok sayan Güney Kıbrıs’ın tezlerini benimseyen Avrupa Birliği kınadı diye Türkiye’nin sondaj faaliyetlerinden geri adım atacağını düşünüyordu… Zira AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de sondaj faaliyetlerini kınayarak Türkiye’yi uyarmıştı.

VETO TEHDİDİNE DEVAM EDİYORLAR

Brüksel’de dün gerçekleşen Avrupa Birliği’nin dış meseleler konulu toplantısında ana konu Libya Krizi ve Türkiye’nin sondaj faaliyetleriydi. Berlin Konferansı’na davet edilmeyen Yunanistan’ı Brüksel’de temsil eden Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, 27 Kasım’da Türkiye ile Libya ulusal Mutabakat hükümeti arasında imzalanan Deniz Sınırlarına Dair Mutabakat’ın geçersiz sayılmasının Libya krizinin çözümündeki temel şartlardan biri olması konusunda AB yönetimine baskısını sürdürdü. Başbakan Kyriakos Miçotakis’in geçtiğimiz günlerde yaptığı “Eğer mutabakatın iptal edilmediği bir karar çıkarsa bunu veto ederiz” tehdidini yineledi.

Propaganda tam gaz

Türkiye’nin Libya krizinde Birleşmiş Milletler tarafından tanınan Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne askeri yardım seçeneğini gündeme getirmesi, Yunanistan’ı darbeci Halife Hafter’e sarılmaya itmişti. Hafter, pazar günkü Berlin Konferansı için Almanya’ya 2 gece konuk olduğu Atina’dan geçmişti. Yunan medyası, “Türkiye paralı asker olarak tuttuğu cihatçıları (Özgür Suriye Ordusu askerleri kastediliyor) bölgeye göndermeye devam ediyor. Libya’ya ulaşan savaşçıların sayısı 6 bine dayandı” ifadeleri kullanarak propaganda yapmayı sürdürüyor.

RUM BAKAN DA COŞTU

Rum Bakan Nikos Hristodulidis de AB’nin Doğu Akdeniz’e daha aktif katılmasını sağlamak ve ABD ile ilişkileri daha da pekiştirmek maksadıyla da yeni bir diplomatik maratona başladıklarını söyledi. Rum medyasına açıklamalar yapan Hristodulidis, Türkiye’yi “bölgede karışıklık çıkaran, uluslararası hukuku dikkate almayan ülke” olarak suçladı.

Diriliş Postası Muhabiri Batuhan Gülşah/Atina

Editör: TE Bilisim