Furkan Benli-İstanbul

Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti Abu Dabi’deki bir sanayi bölgesinde, üç ay boyunca maaşlarını almayan yabancı uyruklu çalışanlar protesto gösterileri düzenledi.

Sosyal medyada da gündem olan ayaklanma ve protestoda onlarca emektar işçi, çalıştıkları şirkete karşı büyük tepki gösterdi. Haklarını alamamaktan yakınan çalışanlar protesto sırasında ortalığı birbirine kattı.

ARABALAR DEVRİLDİ

Şirketin birçok eşyasının zarar gördüğü protestolarda üretim yerlerinin camları kırılırken şirket arabaları da yan yattı.

Abu Dabi polisi, büyük hasarın meydana geldiği olayda, maaşını isteyen çalışanlara baskın düzenleyerek gözaltına aldı.

PETROL VE KORONA ETKİSİ

BAE ekonomisi, petrol fiyatlarında önemli ölçüde düşüşe neden olan koronavirüs salgınından en çok etkilenen ülkelerin başında geliyor.

Libya hükümeti, BAE ve diğer Arap ülkelerin Hafter’e verdiği desteğin ayrıntılarını açıkladı

Dünya

Habere Git

Ekonominin bu kötü gidişatı BAE’nin planlarının çoğunun bozulmasına ve ülke turizminin canlanması için ümit bağladıkları “Expo Dubai 2020” gibi birçok küresel programın ertelenmesine neden oldu.

Ayrıca uluslararası insan hakları örgütleri uzun süredir, petrol zengini BAE’de çalışan çoğu Asyalı yabancı işçilerin çalışma koşullarının kötü olduğuna dikkat çekiyor ve kaldıkları yerlerin düşük güvenlik standartlarını eleştiriyor.

ÜLKEDEKİ YABANCI NÜFUS

9 milyon nüfusa sahip Birleşik Arap Emirlikleri’nde, Al Jazeera Araştırma Merkezi raporuna göre, yabancı uyruklu çalışan sayısı 4 milyonu geçmiş durumda.

BAE’nin yüzde 88,5’ini oluşturan işçiler en fazla Mısır, Suriye, Ürdün, Lübnan, Pakistan, Hindistan, Filipinler, Bangladeş, Endonezya ve Sri Lanka’dan geliyor.

SÖMÜRGE SİSTEMİ

Öte yandan çalışmak için gelen işçiler kefalet sistemiyle çalışabiliyor.

Bu sisteme göre işçilerin çalışma izni alması, iş değiştirmesi ya da ülkeyi terk etme hakkı tamamen onlara sponsor olup ülkeye getiren işverenlerin inisiyatifine bırakılıyor.

Kafalet ile birlikte oluşturulan sömürgecilik sistemi çalışanların istismara uğramalarını kolaylaştırıyor.

Editör: TE Bilisim