Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun dünyanın ‘ilk’ ve ‘en büyük’ projelerinden biri diye anlattığı Kuzey Marmara Otoyolu’nda tarihi açılış gerçekleşti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, açılışta “Asırlık uyanışımızı önlemeye çalışıyorlar” dedi. Anadolu Otoyolu’ndaki trafik sıkıntısını tamamen ortadan kaldırması planlanan, “ilkleri” içinde tutan otoyol, 5’inci kesim açılışında Erdoğan, “Yol, medeniyettir” ifadesini kullandı. Törene Vahdettin Köşkü’nden canlı bağlantıyla katılan Erdoğan, 400 kilometre uzunluğundaki proje için “İstanbul’un batısındaki en uç noktasından başlayıp Kocaeli ve Sakarya’ya kadar uzanan büyük bir projedir” diye konuştu.

Muhalefet uyarısı

Kuzey Marmara Otoyolu’nun inşaatlarının biten kesimlerini 2016’dan bu yana peyderpey açtıklarını hatırlatan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yolun İstanbul-Ankara güzergahındaki trafik yoğunluğuna çözüm olacağını söyledi. Erdoğan söz konusu güzergahın yıllık katkısının vakitten 270 milyon lira ve akaryakıttan 317 milyon lira, emisyon salınımın azaltmasında 8 milyon olmak üzere 595 milyon lira olduğuna dikkat çekti. Sonra muhalefettekileri eleştiren Erdoğan, “Yönümüzü gelecek yerine kendi iç sıkıntılarımıza çevirdiğimizde enerjimizi ve vaktimizi heba ediyoruz” dedi.

Erdoğan, Suriye’den Libya’ya Akdeniz’den Karadeniz’e kadar geniş bir alanda başarılı mücadele verildiğini işaret edip, “Birileri bizi yeniden iç meseleleriyle boğuşan ülke haline getirerek asırlık uyanışımızı önlemeye çalışıyorlar” uyarısında bulundu

Karayolu tarihi için “kritik viraj”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, beşinci kesimi açılan Kuzey Marmara Otoyolu için “Dünyanın ilk ve en büyük projelerinden bir tanesi” dedi. Kuzey Marmara Otoyolu’nun açılan yeni etabı, aslında birçok ilkleri de bünyesinde barındırıyor. Dört şerit açıklığıyla otoyol, dünyanın en geniş ve uzun tünellerinden bir tanesini de içinde taşıyor.

Proje, beşinci kesiminde de 4 bin 150 metre, çift tüp tünel, yine dört şerit ile dünyanın en geniş tünellerinden bir tanesi ile dikkat çekiyor.

DÜNYADAKİ SAYILI PROJE

İzmit’teki törenle hizmete açılan Kuzey Marmara Otoyolu, bir anlamda trafik çilesini tamamen ortadan kaldıracak. Kınalı’dan başlayan otoyol, Yassıören, Odayeri, İstanbul Havalimanı, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü arası, Gebze-İzmit’e kadar 400 kilometrelik hatta uzanıyor. Türkiye kara yolu tarihi için önemli bir gelişme olan Kuzey Marmara Otoyolu’nun beşinci kesiminin açılış töreninde Karaismailoğlu, “Dünyanın ilk ve en büyük projelerinden bir tanesi” ifadesini kullandı.

Editör: TE Bilisim