Diriliş Postası Muhabiri Batuhan Gülşah/Atina

Türkiye ile Yunanistan arasındaki anlaşmazlıklar, kurtarma çalışmalarına dahi gölge vurur hale geldi. Yunan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, 26 Nisan’da Türkiye’nin yardımlarıyla kurtarılan 3 Yunan denizciden Ankara’nın kendine pay çıkarma peşinde olduğunu öne sürdü. Ülkede özel televizyon kanalı Star’a konuşan Dendias, “Türkiye bu konudan faydalanmaya çalışıyor, iki ülke ilişkilerini germek için çabalıyor. Buna müsaade etmeyeceğiz. Biz kendilerine destekleri için teşekkür ettik. Bu teşekkürü nasıl kabul edecekleri onların bileceği bir mesele” diye konuştu.

EGE VE AKDENİZ’İ DE İŞE KATTI

Konuyu oldubitti planları için de kullanmaya çalışarak “Nitekim Türkiye’nin Ege ve Akdeniz’de yürüttüğü yasadışı faaliyetler, çağdaş bir devletin karakteristikleriyle uyuşmuyor. Egemenlik sahamızın ihlali, adalarımız üzerine yapılan uçuşlar, Kıbrıs Münhasır Ekonomik sahasında yapılan araştırmalar iki ülke ilişkilerine ve Türkiye’nin kendisine ne yardım etmiyor” ifadelerini kullandı.

Süreçte tabiri caizse zeytinyağı gibi üste çıkma siyasetine sarılan Dendias, Türkiye’den Yunanistan’a göç akınlarını da bu konuya alet etmekten geri durmadı. Ankara’nın bilinçli ve planlı bir şekilde göçmen ve mültecileri Yunan adalarına gönderdiğini öne sürdü. Türkiye’nin Libya’nın Ulusal Mutabakat Hükümeti ile geçtiğimiz yılın kasım ayında Deniz Sınırlarını Belirlemeye Yönelik Mutabakat imzalamasının ardından; Dendias, İtalya ve Mısır ile münhasır ekonomik alan anlaşmalarına varma hedefinin kendileri için ilk sırada geldiğini vurguladı. Koronavirüs salgınının atlatılmasının ardından ilk yapacakları şeyin bu hedefi gerçekleştirmek olduğunu da sözlerine ekledi.

KURTARMA SÜRECİ NASIL GELİŞMİŞTİ?

Türkiye’nin Cibuti Büyükelçiliğinin yardımıyla Türk Hava Yolları’na (THY) ait tahliye uçağıyla 26 Nisan’da Türkiye’ye getirilen 3 Yunan denizci için Twitter’da açıklama yaparken Ankara’ya teşekkür etmemişti. Türkiye’de ilk kez Diriliş Postası aracılığıyla duyurulan gelişmede, Yunan Dışişleri Bakanlığı konuyla ilgili açıklamanın son bölümünde “Fransız Büyükelçiliği sürece çok ilgi gösterdi. Cibuti’deki Türkiye Büyükelçiliği yetkililerinin doğrudan müdahil olması da önemliydi” demiş, Türkiye veya THY’ye doğrudan bir teşekkür ifadesi kullanmamıştı.

Editör: TE Bilisim