Berat gecesinde kılınacak namaza Salat-ül-hayr [Hayır Namazı] denir. Bu namaz 100 (yüz) rekâttır. Her rekâtta Fatiha sûresinden sonra on defa İhlâs sûresi okunarak kılınır. Mümin vatandaşlar ise Berat Kandili’nde 100 rekat namazdan sonra yapılacak dua nedir? sorunun cevabını merak ediyor. 100 rekatlık Peki Berat Kandili’nde 100 rekat namazdan sonra yapılacak dua nedir? İşte Berat Kandili namazdan sonra yapılacak dua

Berat Kandili’nde 100 rekat namazdan sonra yapılacak dua nedir?

Berat gecesinde kılınacak namaza Salat-ül-hayr [Hayır Namazı] denir. Bu namaz 100 (yüz) rekâttır. Her rekâtta Fatiha sûresinden sonra on defa İhlâs sûresi okunarak kılınır. 100 rek’at namazı ara vermeden kılmak şart olmamakla birlikte dinlenerek kılınabilir. 100 Rekatlık namazın vakti, yatsı namazıyla başlayıp, imsak kesilinceye kadar devam eder. Namaza yatsıdan sonra başlanabilir. 100 rekatlık namazda okunan ihlası şerifleri 10 okumak yerine her rekatte 100 def’a okuyarak 10 selamda da kılınabilir. Ancak 50 selam ile 100 rek’at kılmak daha faziletlidir.cZira bu namazın özelliği,yapılan secdelerin çok olmasıdır.

BERAT KANDİLİ’NDE HANGİ İBADETLER YAPILMALI?

Kur’ân-ı Kerim okunmalı, okuyanlar dinlenmeli, uygun mekânlarda Kur’ân ziyafetleri verilmeli, Kelamullah’a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmelidir. Kaza, nafile namazlar kılınmalı; varsa o geceye ait nakledilen namazlar, onlar da ayrıca kılınabilir; kandil gecesi, özü itibariyle ibadet ve ibadette ihsan şuuruyla ihya edilmelidir. Bol bol zikir, evrad ü ezkarda bulunulmalıdır. Peygamber Efendimiz (sas)’e salât ü selâmlar getirilmeli, O’nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmelidir. Günahlara samimi olarak tevbe ve istiğfar edilmeli, idrak edilen geceyi son fırsat bilerek nedamet ve inabede bulunulmalıdır. Mü’minlerle helalleşilmeli, onlarla irtibatımız cihetinden rızaları alınmalıdır. Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı, gönüller alınmalı, kederli yüzler güldürülmeli. 8. Kişi kendine ve diğer Mü’min kardeşlerine hattâ isim zikrederek dualar etmelidir. Üzerimizde hakları olanlar aranıp sorulmalı ve vefa ve kadirşinaslık ahlâkı yerine getirilmelidir. Yoksul, kimsesiz, öksüz, yetim, hasta, sakat, yaşlı olanlar ziyaret edilip, sevgi, şefkat, hürmet, hediye ve sadakalarla mutlu edilmelidir. Dini toplantılar, paneller ve sohbetler düzenlenmeli ve va’z ü nasihat dinlenmelidir. Kandil gecesinin akşam, yatsı ve sabah namazları cemaatle ve camilerde kılınmalıdır. Sahabe, ulema ve evliya türbeleri ziyaret edilmeli, hoşnutlukları alınmalı ve manevî iklimlerinde vesilelikleriyle Hakk’a niyazda bulunulmalıdır. Vefat etmiş yakınlarımızın, dostlarımızın ve büyüklerimizin kabirleri ziyaret edilmeli, iman kardeşliğine ait sadakati yerine getirilmelidir. Bu kandil gecelerinin gündüzlerinde mümkün olduğunca oruç tutulmalıdır.

Editör: TE Bilisim