Van Gölü havzasında geçtiğimiz günlerde toplu martı ölümleri yaşanmış bu durum bölge halkını endişelendirmişti. Konuya ilişkin Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Yaban Hayvanları Koruma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan’dan endişeleri ortadan kaldıracak bir açıklama geldi.

İNCİ KEFALLERİ OLMAYINCA…

Yaptıkları araştırmalarda martıların, hastalık nedeniyle ölmediğini tespit ettiklerini anlatan Prof. Dr. Aslan, bölge sakinlerinin tedirgin olmaması gerektiğini belirterek, “İnci kefalleri dönüş yaptıktan sonra yumurtlama sezonu bitti. Martıların ulaşabileceği inci kefali artık imkansız oldu. Onun için yiyecek bulamamaya bağlı olarak açlık, açlığa bağlı olarak da stresten kaynaklı ölümlerdir” dedi.

MARTI ÖLÜMLERİ, AÇLIĞA BAĞLI STRESTEN KAYNAKLI

Coronavirüs salgını nedeniyle bu yıl temizlik çalışmalarında geç kalındığını ifade eden Aslan, “Geç kalınınca vatandaşlar tedirgin oldu. En yakın zamanda buradaki ölü martılar temizlenir. Martı ölümleri ile ilgili ilgili kurumlara rapor sunacağız. Ön izlenimlerimizde ve yaptığımız çalışmalarda bu yıl geçmiş yıllara göre daha az bir ölüm gerçekleşti. Buradaki martı ölümleri herhangi bir salgın hastalık veya pandemi gibi bir hastalığın olmadığını gözlemliyoruz. Ölen martılar yavru martılar” dedi.

BÖLGEDE 3 MİLYON MARTI YAŞIYOR

Üreme zamanlarında insan olmayan ve kendileri için risk teşkil etmeyen yerleri tercih eden martılar, Van Gölü havzasını özellikle de Çarpanak ve Adır adalarını tercih ediyor. ‘Martı adası’ olarak da bilinen Adır Adası’na mart ayı başında gelen martılar, buraya yumurtalarını bırakıyor.  Tahminlere göre bölgede 3 milyon martı yaşıyor.

Editör: TE Bilisim