Diriliş Postası Muhabiri Batuhan Gülşah/Atina

Avrupa Birliği Liderler Zirvesi, Azerbaycan-Ermenistan gerilimi ve Doğu Akdeniz’deki gerilimin gölgesinde başladı. AB Konseyi Başkanı Charles Michel’in geçen hafta Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda belirttiği gibi, Doğu Akdeniz’deki sorunların çözümü için uluslararası konferans düzenlenmesi fikrine destek verildi. Konferansın formatı, nerede yapılacağı, hangi konuların tartışılacağı gibi detaylarına üye ülkeler ile birlikte karar verilecek. Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Charles Michel ile dün zirve öncesi bir araya geldi.

Ada’da aynı tas aynı hamam

Öte yandan Yunanistan Genelkurmay Başkanı Konstantinos Floros, Güney Kıbrıs’un 60’ıncı kuruluş yıldönümü kapsamında Milli Savunma Bakanı Nikos Panayotopulos ile birlikte Lefkoşa’ya gitti. “Kıbrıs daima Helenizmin kalbinde olacak. Kıbrıs Sorunu, Yunanistan için en önemli sorundur ve öyle kalmaya devam edecektir” diyen Floros ve törenini genelindeki atmosfer, Ada’da Türkler’i yok sayan geleneksel anlayışın devamı şeklinde tezahür etti.

“YAPTIRIM UYGULAYIN” ÇAĞRISI

Türkiye’yi bölgedeki istikrarı ve güvenliği bozma k, bir AB üyesi olan Yunanistan’ın egemenlik haklarına kast etmekle suçlayan Miçotakis, Ankara’ya yönelik yaptırım uygulanmasından yana tavır koydu. Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Türkiye’ye yaptırıma sıcak bakmadığına yönelik haberler son dönemde medyaya yansısa da, Yunan Başbakan “yaptırım istiyoruz” söyleminde diretmeyi sürdürdü.

REHİN ALMA DURUMU SÜRÜYOR

Belarus’taki gerginlikte parmağı olduğu öne sürülen Rusya’ya yaptırım uygulanması meselesi, Güney Kıbrıs’ın vetosu nedeniyle askıda kalmaya devam ediyor. Yunan ve Rum medyasında yapılan haberler, Türkiye’ye yaptırım konusunda tüm AB’yi rehin alan GKRY’yi onaylar nitelikte. Gerek Avrupa Birliği’nde gerekse de ABD medyasında Rumlar’ın bu tutumu sert bir şekilde eleştirilmişti.

Editör: TE Bilisim