Diriliş Postası Muhabiri Ceyhun Aşirov/Suriye

OPCW ‘in 2018 yılında oluşturduğu soruşturma ve tespit ekibi raporunu yayınlayarak Esed rejiminin halkına karşı kimyasal silah kullandığını bildirdi.

OPCW raporunda Suriye Hava Kuvvetleri’nin 2017 Mart’ında Latamina kentine sarin ve klor gazları kullanılarak bir dizi kimyasal saldırı düzenlediği vurgulandı

OPCW Genel Direktörü Fernando Arias, bundan sonrası Esed rejimine karşı Birleşmiş Milletler ve uluslararası toplumun bir bütün olarak uygun ve gerekli gördükleri diğer önlemleri almaları gerektiğini söyledi.

Araştırma ekibinin koordinatörü Santiago’da bir açıklama yaparak, 24-30 Martta Suriye Hava Kuvvetleri Latamina’da kimyasal silah olarak sarin kullanıldığını bunun için yeterli ve inandırıcı gerekçeler olduğunu vurguladı.

OPCW’in bu raporundan sonra Esed rejimine yönelik başta Lahey’deki Uluslararası Ceza Mahkemesinde yeni soruşturmalar açılabileceği belirtiliyor.

2017 KİMYASAL SALDIRI

Esed rejimi 2017 yılında Suriye’nin kuzeyindeki İdlib Eyaletine bağlı Han Şehun beldesinde düzenlediği saldırıda sarin ve Kolor gazı kullanmıştı. Bu saldırıda aralarında çocuklarında olduğu en az 74 kişi öldü ve 557’den fazla kişi de yaralandı.

Editör: TE Bilisim