Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Türk bayraklı Roseline-A isimli ticari geminin açık denizde 22 Kasım’da Türkiye Cumhuriyeti Devleti tarafından verilmiş bir arama izni olmamasına rağmen uluslararası mevzuata aykırı şekilde durdurulup aranması nedeniyle re’sen soruşturma başlatıldığını açıkladı.

Ne olmuştu?

Yunan komutan tarafından sevk ve idaresi gerçekleştirilen İrini Harekatı’nda görevli Alman fırkateyni, Türkiye’den Libya’ya gıda ve boya gibi muhtelif maddeler taşıyan gemiyi Doğu Akdeniz’de durdurarak uluslararası hukuka aykırı şekilde saatlerce aradı.

İrini Operasyonu Komuta Merkezi, Akdeniz’de Türk gemisine dün yapılan hukuk dışı aramaya ilişkin, bayrak devleti Türkiye’den cevap almadan gemiye çıkıldığını bildirdi.

Almanya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Christian Thiels, Akdeniz’de Türk gemisine yapılan hukuk dışı aramaya ilişkin geminin yükünde yasak olan herhangi bir malzeme bulunmadığını açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı’ndan açıklama

Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Birliğinin (AB), İrini Operasyonu kapsamında Akdeniz’de Türk gemisinde gerçekleştirilen arama öncesinde Türkiye’nin rızasının istendiği yönündeki açıklamasına yanıt verdi.

Bakanlığın İngilizce Twitter hesabından yapılan açıklamada, “İrini Operasyonu kapsamında (Türk ticaret gemisi) Roseline-A’ya bayrak devletinin izni olmaksızın hukuka aykırı biçimde ve zorla çıkılmış, çıkış öncesinde de Türk makamları tarafından yapılan sözlü ve yazılı uyarılar görmezden gelinmiştir.” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, söz konusu müdahale için bayrak devletinin izninin gerekli olmadığına dair yazılı açıklamada bulunulduğu ancak Türkiye’nin bu eylemi protesto etmesi ve tazminat hakkını saklı tutacağını bildirmesi üzerine, pozisyon değiştirilerek bayrak devletinin izni olmadan gemiye çıkılamayacağının fark edildiği kaydedildi.

Açıklamada ayrıca, uluslararası hukuk kurallarına ve seyrüsefer serbestisine daima saygı gösterilmesinin gerekliliği vurgulandı.

Bakan Gül: Gemimize yapılan müdahale yetkisiz ve hukuksuzdur

Gündem

Habere Git

Bakan Çavuşoğlu’ndan sert ifadeler: Cevabımızı sahada da vereceğiz

Gündem

Habere Git

Editör: TE Bilisim