Diriliş Postası Muhabiri Batuhan Gülşah/Atina

Bu gelişme, Türk medyasında “İkili ilişkiler nasıl olacak, ne gibi değişimler olacak” türü soruları gündeme getirdi. Bu meseleyi açıklığa kavuşturalım. Cumhurbaşkanlığı mevkii ülkede son derece sembolik bir konuma sahip. “Köşkünde oturan, gelişmeleri uzaktan izleyen, elinden düşürmediği Anayasa ile koltuğunda incelemeler yapan bir Cumhurbaşkanı, bir Ahmet Necdet Sezer” imajı aklınıza gelsin, çok büyük bir sürpriz olmazsa önümüzdeki 5 yıl boyunca işte tam da böyle bir cumhurbaşkanı göreceğiz.

“ETKİSİZ ELEMAN”

Tıpkı şimdiki Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos’un 2015’ten bu yana yaptığı gibi, Avrupa’dan liderleri kabul edip hal hatır soracak, “Türkiye uluslararası hukuka saygı duysun, yoksa AB Baba’ya şikâyet ederiz” temalı açıklamalar yapacak bir Cumhurbaşkanı bekliyorum. Mevcut şartlar altında; Batı Trakya, mülteci sorunu, insan hakları gibi doğrudan doğruya iktidarın eylem sahası içindeki hiçbir konuda Sakelloropulu’nun bireysel, doğrudan bir etkisi söz konusu olmayacak. Dolayısıyla bu meseleler, Başbakan Kyriakos Miçotakis’in alacağı kararlar çerçevesinde işlemeye devam edecek. Eğer aksini söyleyen olursa bilelim ki ya kamuoyunu kasten yanıltıyordur ya da aşırı derecede iyimser bir profildedir.

Miçotakis’in imaj hamlesi

Yunanistan’ın yeni Cumhurbaşkanı Sakelloropulu, bir hukukçu. Yürütmeyi sıkıca denetleyen yargının birçok konumunda çalışmış tecrübeli bir isim. Çevre haklarıyla ilgili konularda öne çıkan, cinsiyet eşitliği, kadın hakları gibi alanlarda faaliyet göstermiş bir kişilik. Başbakan Kyriakos Miçotakis’in “etrafında kadın milletvekilleri ve bakanlar yok, her yer erkek” eleştirilerine maruz kaldıktan sonra Sakelloropulu isminde karar kıldığı kulislerde konuşuluyor. Miçotakis’in bu isimde karar kılarak hem söz konusu eleştirileri bertaraf etmek, hem ana muhalefet solcu parti SYRIZA’nın ve lideri kadın olan üçüncü büyük parti KINAL’ın desteğini elde ederek sükse yaptığı artık bilinen bir sır.

Diriliş Postası Muhabiri Batuhan Gülşah/Atina

Editör: TE Bilisim