Diriliş Postası Muhabiri İbrahim Seçkin Talaş/Ankara

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İş Sağlığı ve Genel Müdürlüğü, Kovid-19 ile mücadele kapsamında kuaför, berber ile güzellik salonlarında, konaklama hizmetlerinde ve şehirlerarası toplu taşıma araçlarıyla ulaşımda alınması gereken tedbirlere ilişkin kılavuz ve kontrol listeleri yayımladı. Her sektör için ayrı ayrı önlemlerin yer aldığı kılavuzlar, İSG profesyonellerine ve tüm işletmelere gönderildi.

BERBER, KUAFÖR VE GÜZELLİK SALONLARINA GİRİŞTE VÜCUT ISISI ÖLÇÜLECEK

İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü’nün yayımladığı kılavuza göre, kuaför, berber ve güzellik salonlarında çalışan ve müşterilerin vücut ısıları kontrol edilecek. Her müşteri için maske ve galoş temin edilecek. Çalışanlara standartlara uygun maske ve koruyucu yüz siperliği verilecek. İş yerinde kullanılan malzemeler düzenli temizlenecek.

Havlu, eldiven, önlük ve pelerin her müşterinin ardından değiştirilecek, tek kullanımlık olacak. Koltuklar arasında en az bir koltuk boş bırakılacak. Bayan kuaförleri ve güzellik merkezlerinde cilt bakımı, makyaj ve kalıcı makyaj hizmetinden kaçınılacak.

Konaklama hizmeti sağlayan işletmelerin yeni dönemde uyması gereken kurallar bütününün yer aldığı kılavuzda, resepsiyonda müşteri ile çalışan arasında şeffaf paravan olacak. Spor ve spa salonlarına girişte müşterilerin vücut ısıları ölçülecek. Lobide sosyal mesafe kuralına uyularak oturulacak.

Çalışana temin edilen maske, bone, eldiven, önlük, üniforma kişiye özel olacak. Çatal, kaşık, bıçak, şeker, tuz ve kürdan tek kullanımlık olacak. Tesislerde lobi, restoran, sauna, mutfak gibi yerlerin temizlenmesinin yanı sıra kapı kolları, merdivenler, oda kartları, TV kumandaları, spor aletlerinde sık sık dezenfektan kullanılacak.

TOPLU TAŞIMA GÖREVLİSİ MASKE ÜZERİNE SİPERLİK TAKACAK

Mola yerlerinde sosyal mesafeye dikkat edilecek. Garlarda bilgilendirme panolarında broşür ve afişler yer alacak. Toplu taşıma araçlarında ‘kapasitenin yarısı kadar’ müşteri uygulamasına devam edilecek. Bilet satılan gişeler ve yola çıkacak araç görevlileri yola ellerini yıkayacak.

Yolculuk öncesinde ve esnasında tek kullanımlık maske dağıtılacak. Garlarda çalışan sayısı asgari oranda tutulacak. Taşıt içi doğal yollarla havalandırılacak, taşıt içlerinde dezenfektan kullanılacak. Görevliler maske üzerine siperlik takacak.

Editör: TE Bilisim