BOTAŞ’ın, Güney Koreli Hyundai Tersanesi’ne sipariş ettiği ve 225 milyon dolara mal olduğu belirtilen yeni FSRU gemisini teslim almak için son hazırlıklar yapılıyor. BOTAŞ’ın özellikle tüketimin yüksek olduğu kış mevsiminde doğal gaz temininde kaynak çeşitliliğini arttırarak arz sorununun önüne geçmek adına yaptığı yatırımlar kapsamında alınan Ertuğrul Gazi Gemisi’yle ilgili detaylar ise sık sık merak ediliyor. Peki Ertuğrul Gazi gemisi özellikleri nedir? Ertuğrul Gazi gemisi nerede kullanılacak? Detaylar haberde.

Ertuğrul Gazi gemisi özellikleri nedir? Ertuğrul Gazi gemisi nerede kullanılacak?

Son zamanlarda, yüzer LNG depolama ve gazlaştırma (FSRU- Floating Storage Regasification Unit) yatırımlarına önem veren BOTAŞ, Güney Koreli Hyundai Tersanesi’ne sipariş ettiği, 225 milyon dolara mal olan yeni FSRU gemisini teslim almak için geri sayıma başladı. Gemide, son testler yapılıyor.

‘Ertuğrul Gazi’ adı verilen geminin, Dörtyol’da hizmet vermesi planlanıyor.

Bu sistem, BOTAŞ’ın ‘ulusal gaz ağı’na daha fazla kaynaktan giriş yapılmasını sağladığı için tüketimin oranının oldukça yüksek olduğu kış aylarında muhtemel arz sorununun önüne geçilmesine yardımcı oluyor. Diğer bir deyişle kaynak çeşitliliğini artırıyor.

ABD’nin payı

BOTAŞ da bu sebeple son yıllarda LNG’ye ağırlık verdi.

Türkiye’nin toplam doğal gaz ithalatı içinde LNG’nin payı 2017’de yüzde 19.5 düzeyinde bulunuyordu. Bu oran, 2018’de yüzde 22.5’e, geçen yıl yüzde 28’e kadar yükseldi. Bu yıl, LNG ithalatının tüm zamanların rekorunu kırabileceği belirtiliyor.

Türkiye’nin, spot LNG ithalatında ‘aslan payı’nı ABD alıyor. ABD’nin payı 2017’de yüzde 16 düzeyinde bulunuyordu. 2018’de yüzde 8.6’ya geriledi. 2019 yılında hızla arttı ve yüzde 23’e yükseldi. Bu yıl da yüzde 30’lar düzeyinde gerçekleşmesi bekleniyor.

Gazlaştırma tesisi

LNG ithalatının artması, gazlaştırma (LNG’nin gerekli işlemlerden geçmesi ve boru hattına gaz olarak verilmesi) tesisleri yatırımlarını da zorunlu hale getiriyor.

Türkiye, bu kapsamda son dönemde yüzer LNG depolama ve gazlaştırma yatırımlarına ağırlık verdi. BOTAŞ’ın yanı sıra bazı özel sektör şirketleri de (Kalyon-Kolin’in İzmir’de) bu konuda yatırım yaptı.

Editör: TE Bilisim