Diriliş Postası Muhabiri Batuhan Gülşah/Atina

Yunanistan’ın kabusu Mavi Vatan tatbikatları geri döndü. Atina’nın Türkiye’yi Ege ve Akdeniz’den elimine etme planlarını suya düşüren Mavi Vatan, geçtiğimiz Kasım ayında Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti ile imzaladığı ve iki ülkenin deniz sınırlarını belirleyen anlaşma sonrası perçinlenmişti. 22 Nisan’da başlayan ve 3 Mayıs’a kadar sürecek olan Mavi Vatan tatbikatı işte bu çerçevede sürdürülüyor.

MEDYANIN GÜNDEMİ TÜRKİYE

Bu gelişme Yunan medyasında büyük ses getirirken, ülkenin en önde gelen gazetelerinden Proto Thema, bu meseleye geniş yer ayırdı. “Güç gösterisi yapmak isteyen Türkler, Mavi Vatan tatbikatına başladı. Girit’in güneyi, Rodos’un doğusu ve Kıbrıs adasının batısını kapsayan yani Yunanistan ve (Güney) Kıbrıs’ın münhasır ekonomik alanı içinde yasadışı bir şekilde tatbikata girişen Türkler’i Yunan Donanması denizden ve havadan takip ediyor. Gemilerin Ege’ye açıldığı İzmir ve Aksaz limanlarında Türkler’in her adımı izleniyor” diye yazdı.

“HER TÜRLÜ ÖNLEMİ” ALMIŞLAR

Yunan Donanması’nın tatbikat boyunca alarm halinde olacağı ve “Her türlü önlemi aldığı”na dikkat çekildi. Fakat bu tatbikatı uzaktan izlemekten başka bir seçenekleri olmadığı detayına yer verilmedi. Türkiye’nin Yunanistan ve Kıbrıs Cumhuriyeti adıyla ilan edilen ve adanın tamamında egemen devlet olduğu öne sürülen Güney Kıbrıs’ın egemenlik haklarını gasp etmeye çalıştığı vurgusu haberde yapıldı. Türkiye’nin bu tatbikatlarla bölgede suları ısındırdığı, bölgeyi ihtilaflı alan gibi göstererek uluslararası şirketlerin “Kıbrıs Münhasır Ekonomik Sahası”na yatırım yapmaktan uzaklaştırılmaya çalışıldığı dile getirildi.

OLDUBİTTİ İNADI DEVAM EDİYOR

Yapılan haberlerin tonuna bakıldığında, gerek Yunan gerekse Rum basını, Ege ve Doğu Akdeniz’i parselleyip oldubittiyle kendi üzerine alarak Türkiye’yi izole etme planını “mevcut ve tek yasal çözüm” etiketiyle gösterme siyasetinde diretmeyi sürdürüyor. Türkiye ve KKTC’nin bölgedeki tüm hakları ise “yasadışı Türk planları” tanımının içine sığdırılmaya çalışılıyor. Nitekim Rum Lider Nikos Anastasiadis, dün düzenlenen Avrupa Konseyi toplantısında Yavuz sondaj gemisinin bölgedeki faaliyetlerini şikayet etti. Diğer AB üyesi ülkelerden destek istedi.

Editör: TE Bilisim