Hayatın her alanına nüfuz eden teknolojinin götürüsünün olduğu gibi hiç şüphesiz getirisi de olmuştur. Engelleri aşan teknolojinin günümüzde yaygınlaşmasını dile getiren Sosyal Medya Uzmanı Deniz Unay bu konuya kısaca açıklık getirmiştir.

ENGELLİ BİREYLER

Akıllı saatler, akıllı bastonlar, müziği hisseden elbiseler vb. birçok teknolojik alet artık engelli bireylerin hayatlarında. Türkiye’de yaklaşık 5 milyon engelli yaşarken bunlardan en az bir engeli olan 2 milyon erkek ve 3 milyon kadın bulunmakta.  Bu bireylerin birçoğu bırakın teknolojik aletleri, günlük basit aletlere dahi ulaşmakta zorlanmaktadır. Bu yüzden toplumun her alanına hızlıca giren teknolojinin bu durumu değiştirip büyük kolaylıklarla her bireye ulaşması gerekmektedir.

ENGELLİ HAYATINDA AKILLI CİHAZLAR

Teknolojinin getirdiği yeniliklere bakınca karşımıza öncelikle akıllı cihazlar çıkıyor. Bunun en önemlilerinden biri, tasarım ve inovasyon alanında birçok ödül alan Braille akıllı saatler, diğer Braille okuyucu cihazlara göre daha küçük ve etkin olan bu cihazlar gündelik yaşamı olumlu yönde etkileyecek. Horus, görme engelliler için geliştirilen onların göremediği nesneleri tanımlayarak onların bir nevi görülmesini sağlayan cihaz. Örneğin, bir ilaç kutusunu okumak, yaya geçidini kullanmak ve kıyafet seçmek gibi.

HAYATA FARKLI DOKUNUŞ

Bir diğer önemli teknolojik gelişim, “Sound Shirt” müziği ve içindeki sesleri algılayarak onları titreşime dönüştüren bu giysi böylelikle kişiye duyamadığı müziği deneyimleme fırsatı vermektedir. Bir diğer önemli alet, bireyin biyometrik verilerini tarayarak kişiye özel hazırlanan tekerlekli sandalye, vücut oranı yani ağırlık, boyut gibi özellikleri belirleyip bedensel bir bütünlük sağlayan bu sandalyeler ayrıca telefon erişimi, mobil uygulamalarıyla ve ihtiyaca yönelik belirlenen diğer aparatlarıyla farklı bir dokunuş.

YAPAY ZEKA ÇALIŞMASI

Akıllı telefonlarda yapay zeka kullanarak engelli bireylere konuştukları kişilerin yüzlerindeki ifadeyi anlama aracı, bu araç ve uygulamaları geliştirici ve üretici firmalar vasıtasıyla hizmete sunuluyor. Bu uygulamalar, görme engelli bireyin konuştuğu kişinin yüzünü tarıyor ağız, göz ve burun gibi organların pozisyonunu tanımlıyor aynı zamanda insan duygusunu sese çevirme özelliğini kullanarak, yüz ifadelerini analiz edip onu duyguya ve sese dönüştürerek farklı bir deneyim sunuyor.

AKILLI PENCERE

Farklı bir o kadar da ilginç bir diğer gelişme ise, “akıllı pencere” bu pencereler görme engelliler için dış manzarayı tanımlıyorsak onları farklı bir şekilde anlatıp göremeyene göz oluyor. Manzara fotoğrafını çektikten sonra yüksek kontrastlı ve gri tonlamalı görüntü haline getiriyor. Bu tonlama, farklı 225 seviyede yoğunluğu var. Görme engelli pencereye dokunduğunda dışarıdaki manzaraya göre titreşim yayıyor ve birey dokunarak manzarayı hissediyor ayrıca ses asistanında yardımcı oluyor.

Bunların yanında engelliler için akıllı boneler, görme engelliler için 3 boyutlu mezuniyet yıllığı, akıllı bastonlar, gece akıllı kulaklık gündüz bileklik olan tehlikeyi bildiren cihazlar, VR kullanılarak nesneleri görebilme deneyimi sunan cihazlar, 3B baskı müzesi  ve zamanla yaşama girecek birçok yenilik teknolojinin hayatta kattığı değerlerden olacaktır. Teknoloji faydalı ve günlük işlerimizi kolaylaştırdığı sürece anlam kazanan ve hayatın vazgeçilmezlerinden olan bir olgudur.

Editör: TE Bilisim