Suriye’de bombardımanların son bulmasını ve sivillere insani yardım ulaştırılmasını talep eden “Halep İçin Sivil Yürüyüş” hareketi, yarın Berlin’den yola çıkıyor. Harekete öncülük edenlerden, Polonyalı gazeteci ve blog yazarı Anna Alboth, Suriye’deki insani trajedinin son bulmasını istediklerini vurgulayarak “Yürüyüşümüze herkesi davet etmek istiyorum. Farklı siyasi görüşlerden, farklı dinlerden olsalar da, farklı deneyimlere sahip olsalar da, onlarla beraber bu yürüyüşü gerçekleştirmek, birbirimizi daha iyi tanımak istiyoruz” dedi.

Yarın sabah yola çıkıyorlar

Yarın sabah saatlerinde, Berlin’de çok sayıda Suriyeli muhacirin kaldığı Tempelhof’tan yola çıkacaklarını anlatan Alboth, “Berlin’den yola çıkacağımız gün yaklaşık üç bin kişinin bize katılmasını umut ediyoruz. Berlin’den çok sayıda kişinin bize desteklerini göstermek, bize başarı dilemek için orada olacağını biliyoruz. Çok sayıda kişi de sembolik olarak sadece ilk günkü yürüyüşe katılacak” diye konuştu. Sıradan Avrupa vatandaşları olarak, Suriye’de yaşananlara daha fazla sessiz kalmak istemediklerini, Avrupalı siyasetçileri harekete geçirmek istediklerini belirten Alboth, Halep’te yaşananların ardından bu yürüyüşe karar verdiklerini ancak yalnız Halep için değil, Suriye’de abluka altındaki tüm şehirlerde hayatta kalma mücadelesi veren siviller için yürüyeceklerini vurguladı.

“Sessiz kalmak istemiyoruz”

“Ben bir anneyim, iki çocuğum var. Suriye’den gelen videoları hepimiz izledik” diyen Alboth sözlerini şöyle sürdürdü: Ben bu videoları izlerken, oradaki çocuklarda kendi çocuklarımı gördüm. Belki de bu nedenle çok etkilendim. Bilgisayar başında bunları izlerken, ne kadar yalnız olduğumu hissediyordum. Düşüncelerimi sosyal medyada paylaştım. Ben daha önce gösterilere katıldım, yardım kuruluşlarına bağışlarda bulundum ama artık bunların yeterli olmadığını düşünüyorum. Düşüncelerimi paylaştıktan sonra olumlu tepkiler aldım. Avrupa’nın dört bir yanında bilgisayarları başında oturup olan biteni izleyen ve benimle aynı düşünceleri paylaşan çok kişi olduğunu gördüm. Benimle bu yola çıkanlar, benim gibi ‘artık yeter’ diyorlar. Bizler sıradan yurttaşlarız, büyük ihtilafları çözebilecek durumda değiliz. Ancak sessiz kalmak istemiyoruz.” Alboth, Almanya’dan başlayacakları yürüyüşlerinde sırasıyla Çek Cumhuriyeti, Avusturya, Slovenya, Hırvatistan, Sırbistan, Makedonya, Yunanistan ve ardından Türkiye’ye gideceklerini, buradan da Halep’e ulaşmayı hedeflediklerini belirterek yol boyunca gittikleri şehirlerde düzenleyecekleri etkinliklerle Suriye’de yaşananlara dikkat çekeceklerini söyledi.

“İnsanlar kararlı olursa, bir şeyleri değiştirebilirler”

Polonyalı aktivist, kış koşullarında zorlu bir yürüyüş gerçekleştireceklerini ancak kararlı olduklarını vurgulayarak “Bizlerin bir şeyleri değiştiremeyeceği düşüncesine katılmıyorum. İnsanlar kararlı olursa, bir şeyleri değiştirebilirler. Politikacılara, bizim bu konuya ilgili olduğumuzu göstermezsek, onlar da hiçbir şey yapmayacaklardır. Çünkü burada bir çıkar görmeyeceklerdir. Ancak biz şimdi harekete geçer, Halep’e yürümeye başlarsak, siyasetçiler de seçmenlerin bu konuya önem verdiğini göreceklerdir. Bu şekilde onları karar almaya zorlayabiliriz” değerlendirmesinde bulundu. Berlin’den başlatacakları yürüyüşe yalnızca Avrupa’dan değil, ABD’den de gelecek gönüllüler olduğunu, Türkiye’den kendilerine ulaşan çok sayıda kişinin yürüyüşe katılacağını söylediğini, bunun kendisine güç verdiğini anlatan Alboth, “ İnanıyorum ki bizler Suriye’ye ne kadar daha fazla ilgi gösterirsek, orada daha az kötü şeyler yaşanacak” diye konuştu.

Beyaz bayraklarla yürüyecekler

Yürüyüşün arkasında herhangi bir siyasi parti ya da grubun bulunmadığının, herkesin katılımına açık olduğunun altını çizen Alboth, yürüyüş sırasında sadece beyaz bayrak taşıyacaklarını, farklı bayrak ya da flamalara izin verilmeyeceğini kaydetti. İhtiyaç duydukları teknik ekipman, konaklama, tıbbi destek gibi konularda kendilerine destek vermek isteyenlere teşekkür eden Polonyalı eylemci, katkıda bulunmak isteyenlerin kendilerine Facebook’ta açtıkları @CivilMarchForAleppo hesabı üzerinden ulaşabileceklerini aktardı. Günde yaklaşık 20-25 kilometre yürümeyi hedefleyen aktivistler, yol boyunca konaklayacakları şehirlerde düzenleyecekleri etkinliklerle de Suriye’deki duruma dikkat çekmeyi hedefliyor. Gönüllüler, yaklaşık dört ay sürecek yürüyüş sonunda Halep’e ulaşmayı amaçlıyor.

Editör: TE Bilisim