Diriliş Postası Haber Müdürü Muhammed Şimşek

Soğuk Savaş sonrası dönemde yeni bir dünya düzeni kurgulayan ABD’nin İslam coğrafyasına ektiği işgal tohumları bugün bölgede bir terör devleti olarak duran İsrail’i inşa etti. Aradan geçen on yıllar boyunca Batılı ülkelerin ittifak ettiği NATO çatısı altında toplanan askeri güç, bugüne kadar kendi güvenliklerinden çok İsrail’e koruma kalkanı oluşturdu.

Her biri ayrı bir stratejik hesabın ve küresel denklemin koşullarına göre kurulan NATO üslerinin hepsinin ortak hedefi İsrail’in varlığını garantilerken gizli ajandadaki işgali derinleştirmek.

KÜRECİK ALTERNATİFSİZ

Yakın dönemde Türkiye’yi yaptırım sopasıyla hizaya getirmeye çalışan ABD’nin hiçbir müttefiklik ve diplomatik teamüllere uygun olmayan tehditkâr politikalar sergiliyor. Hiçbir baskı karşısında boyun eğmeyen Türkiye ise yaptırım tehditlerine karşı sessiz kalmayacağını vurguladı. İncirlikle birlikte Kürecik üslerini kapatma kozunu elinde tutan Türkiye karşısında başta ABD olmak üzere Batılı ülkeler hemen söylemlerini yumuşattı. Zira İncirlik’in bir alternatifi bulunabilse bile Kürecik bulunduğu konum itibariyle alternatifi olmayan bir noktada duruyor. Bu iki üste bulunduğu ileri sürülen güvenlik amaçlı nükleer silahlar hem Batı’nın hem İsrail’in güvenliği açısından kritik öneme sahip. Özellikle Kürecik’teki füze savunma sistemleri ve erken uyarı sistemleri kuzeydoğudan gelecek telafisi imkânsız Rusya ve İran saldırılarına karşı koruma görevi görüyor. Diğer yandan İsrail’in Ortadoğu’daki güvenliğini sağlıyor. Türkiye’nin bu üsleri kapatması durumunda Rusya ve İran bölgedeki hegemonyası ikiye katlanacağı gibi İsrail’de saldırılara açık pozisyona gelmiş olacak.

Kürecik Üssü neden önemli?

Malatya Akçadağ’a bağlı Kürecik nahiyesindeki Amerikan askerlerinin kurmuş olduğu Kürecik Üssü, Türk askerinin kontrolünde. Balistik füzelerin kontrolü için kullanılan üs, İsrail’in güvenliği açısından kritik öneme sahip. Kürecik’ten İran’dan ABD üslerine veya İsrail’e atılabilecek uzun menzilli bir füzeyi tespiti mümkün. Füzenin hedefine ulaşmadan imha edilebilmesi için gereken bilgiler, diğer radarlar ve hava savunma füzelerinin bulunduğu Akdeniz’deki ABD gemileri ya da karadaki hava savunma sistemlerinin bulunduğu yerlere bildiriliyor. Böylece karşılık verilerek gelen füzenin imha edilmesine olanak sağlanıyor.

Malatya Akçadağ’a bağlı Kürecik nahiyesindeki Amerikan askerlerinin kurmuş olduğu Kürecik Üssü, Türk askerinin kontrolünde. Balistik füzelerin kontrolü için kullanılan üs, İsrail’in güvenliği açısından kritik öneme sahip. Kürecik’ten, İran’dan ABD üslerine veya İsrail’e atılabilecek uzun menzilli bir füzeyi tespiti mümkün. Füzenin hedefine ulaşmadan imha edilebilmesi için gereken bilgiler, diğer radarlar ve hava savunma füzelerinin bulunduğu Akdeniz’deki ABD gemileri ya da karadaki hava savunma sistemlerinin bulunduğu yerlere bildiriliyor. Böylece karşılık verilerek gelen füzenin imha edilmesine olanak sağlanıyor.

İncirlik Üssü neden önemli?

Avrupa’da taktik nükleer silahlar bulunduran altı NATO üssünden biri olan İncirlik Üssü ABD’ye NATO görevleri için verildi.

1951’de kurulan hava üssü Adana şehir merkezinin 8 km doğusunda ve Akdeniz’e 56 km mesafede. Askeri kaynaklar, “ABD’nin asker bulundurduğu bölgeler ve tehditler düşünüldüğünde Kafkaslar’a, Hazar havzasına, Afganistan’a, Pakistan’a, Körfez’e, Ortadoğu’ya hem lojistik ikmal sağlanabilmesi nedeniyle İncirlik özel önem taşıyor’ diyor.

Üs, geçmişte ABD ile SSCB arasındaki satranç tahtasında önemli rol oynadı. İncirlik, 15 Temmuz’da darbe girişiminde Ankara ve İstanbul’u bombalayan teröristlerin kullandığı F-16’lara akaryakıt veren uçakların kalktığı üs olarak da hafızalara kazındı.

GEÇİTKALE’DE SİHA TEDBİRİ

Doğu Akdeniz’de keşfedilen doğalgaz ve petrol rezervlerinin peşine düşen Batılı ülkelerin tehditlerine papuç bırakmaya niyeti olmayan Türkiye’nin yakın dönemdeki bir diğer önemli hamlesi Kıbrıs’ta konuşlandırma kararı aldığı İHA’lar ve SİHA’lar oldu. Libya ile varılan mutabakatın ardından artan tehditlere karşı son derece caydırıcı bir adım atan Türkiye böylece bölgedeki bütün tehdit unsurlarına gereken cevabı en somut şekilde vermiş oldu.

Hem meşru uluslararası hakkını binlerce kilometrekare genişleten Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de oynan stranç oyununda üst üste attığı bu adımlar Batılı ülkelerin hesaplarını alt üst ederken hem ülke güvenliği hem ülkenin doğal haklarına sahip çıkılması açısından ezberleri bozmaya devam ediyor.

Editör: TE Bilisim