Son zamanlarda herkesin aklında aynı sorular; “Telefonumuzdaki uygulamaları kullanarak, bizi dinliyorlar mı? Bizi takip edip, izliyorlar mı?” Ne zaman internette bir arama yapsak, aradığımız şey reklam olarak karşımıza çıkıyor. Yoksa bu bir tesadüf mü?

Sosyal Medya Uzmanı Deniz Unay, yaptığı açıklamada konuyla ilgili çok önemli bilgiler verdi.

SOSYAL ANALİZ YAPILIYOR

Cep telefonu uygulamaları bizi izliyor, konumumuzu biliyor diyen Unay, “Akıllı telefonlar için kullandığımız uygulamaların çoğunluğu ne yazık ki birer casus yazılım gibi görev yapıyor. Kullandığımız GPS ile yerimizi tespit ediyor, böylelikle konum bilginizi aktarıyor. Telefonunuza baktığınız zaman bulunduğunuz konumla ilgili bir reklam görüyorsunuz. İnternette bir şeyler aradığınız zaman hemen ardından aradıklarınız ile alakalı her yerden reklam görüyorsunuz. Sizinle ilgili tüm verileri alıp bigdata olarak adlandırdığımız yerde topluyorlar. Bu verileri analiz edip ticari bir unsur olarak kullanıyorlar.”

“Sosyal medya uygulamaları kullanılarak, sadece izleme, konum tespiti değil aynı zamanda sizin ilgi durumunuzu da öğreniyorlar. Yaptığınız paylaşımlar, beğenmelerinizi hatta neyi paylaşıp, hangi paylaşımda hangi ifadeyi kullanıyorsunuz, bunları alıp sizin duygusal analizinizi çıkarıyorlar. Ayrıca toplumsal, sosyolojik analizler yapıyorlar. Bu analizleri seçimler dahil olmak üzere birçok toplumsal durumları manipüle etmek için kullandıkları bilinmektedir. Örnek; en son ABD seçimlerinde, seçimi kazanan Trump’ın bu durumu kullandığı biliniyor.”

Sosyal Medya Uzmanı Deniz Unay

DİNLENİYOR MUYUZ? SİSTEM NASIL İŞLİYOR?

Uygulamalar kullanılarak dinleniyor muyuz? Sorusuna Unay, Evet dinleniyoruz dedi ve şöyle devam etti:

“Bu konuda özellikle son dönemlerde çokça şikayet gelmeye başladı. Hatta yakın çevremizde birçok kişi ‘Telefon konuşmam bitiyor, ardından internete ve sosyal medya uygulamasına girdiğimde konuştuklarıma alakalı reklamlar görüyorum’ şeklinde ifadeler kuruyor. Evet ne yazık ki dinleniyoruz. Akrabanız veya arkadaşınızla konuşuyorsunuz telefonu kapattığınız anda konuşmada geçen herhangi bir konuyla alakalı reklam karşınıza çıkıyor. Burada casus yazılım görevi gören uygulama belirli sözcükleri takip ederek bunları kullandığınızda size onunla alakalı ticari manipülasyon yapıyor.”

Sistemin nasıl işediği ile ilgili olarak Unay, “Öncelikle uygulama indirirken verdiğimiz izinler bu sistemin çalışmasındaki birinci derecede önemli unsurdur. Birçok uygulama rehbere, galeriye ve konuma erişim izni istiyor. Verilen bu izinler dinlenmeden tutunda konum bilgisine kadar her konuda veri topluyor. Ayrıca bi çok uygulamada da çok küçük boyutlarda kb mertebesinde casus yazılım dosyaları barındırıyor uygulamayla beraber yükleniyor ve her türlü bilgiyi kolaylıkla ele geçiriyor.”

ÇÖZÜM NEDİR?

Akıllı cihazlar ve uygulamalar kullandığımız sürece bu konuda çok fazla bir şey yapamayız sadece belli derecede önlem alabiliriz diyen Unay, “Hangi uygulamayı, neden indirdiğimize dikkat etmeliyiz. Gereksiz uygulamaları telefonda tutmamalıyız, uygulama indirilirken istediği izinlere dikkat edip bunları kendimiz düzenlemeliyiz eğer bizim düzenlememize izin vermiyorsa o uygulamadan vazgeçmeliyiz. Sosyal medya kullanımımıza dikkat etmeliyiz, birçok uygulama sosyal medya arkadaşlarınıza erişime kadar izin istiyor. Bu konuda yakın zamanda bir ok suiistimaller gördük, ABD’de yaşanan Facebook skandalı bir örnektir. İşin Aslı ney? ne için? kullandığımızı bilmekte saklı. Bilinçli bir kullanıcı olmak gelebilecek zararları en aza indirmemizi sağlayacaktır.” Dedi.

Editör: TE Bilisim