Makedonya’da, Yunanistan ile aralarındaki isim sorununu çözen ve ülkenin adının “Kuzey Makedonya Cumhuriyeti” olarak değiştirilmesini öngören anlaşmanın kabulüne dair önceki gün yapılan istişare referandumunda resmi sonuç açıklandı. Devlet Seçim Komisyonu (DİK) tarafından açıklanan sonuçlara göre, kullanılan oylarının sayımı tamamlandı.

GEÇERSİZ SAYILMASI BEKLENİYOR

Hukuki bağlayıcılığı olmayan bu istişare referandumunun başarılı sayılması için kayıtlı seçmen sayısının yarısından bir fazlasının sandığa gitmesi gerekirken, katılım yüzde 36,91 seviyesinde kaldı. Referandumun katılımın nedeniyle geçersiz sayılacağını belirtilirken, böylece halk kendi ülkenin ilerlemesine ve isminin değişmesine karşı olduğunu görüldü.

YÜZDE 91,46 EVET

DİK tarafından açıklanan verilere göre, kayıtlı 1 milyon 806 bin 336 seçmenin 666 bin 743’ü oy kullandı. Oy kullananların yüzde 91,46’sı “evet”, yüzde 5,65’i “hayır” oyu kullandı. İsim anlaşmasının kabulü için “evet” oyu verenlerin sayısının 609 bin 813, “hayır” oyu verenlerin sayısının 37 bin 700 olduğu açıklandı. Makedonya’nın adının “Kuzey Makedonya Cumhuriyeti” olarak değiştirilmesini öngören anlaşmanın kabulüne ilişkin hukuki bağlayıcılığı olmayan bu istişare referandumunda halka, “Makedonya ve Yunanistan arasındaki anlaşmayı kabul ederek Avrupa Birliği (AB) ve NATO üyeliğine var mısınız?” sorusu yöneltildi.

ZAEV: SAYGI DUYACAĞIZ

Makedonya’nın Başbakanı Zoran Zaev, Yunanistan ile aralarındaki isim sorununu çözen anlaşmanın kabulüne ilişkin yapılan referandum hakkında açıklamalarda bulundu. Makedonya vatandaşları ve kurumlarının “sakin” ve “demokratik” bir referandum günü geçirdiğini, referandumda verilen oyların nihai olduğunu belirten Zaev, “Vatandaşların iradesi tartışılmazdır, buna saygı gösterilmesi gerekir” dedi.

NATO VE AB’DEN DESTEK MESAJI

Konu ile ilgili sosyal medya hesabından mesaj paylaşan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Referandum’daki ‘evet’ oyunu memnuniyetle karşılıyorum. Tüm siyasi lider ve partilere bu tarihi fırsatı değerlendirerek yapıcı ve sorumlu bir şekilde davranmaları için çağrıda bulunuyorum” sözlerine yer verdi.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve AB Komisyonunun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn da ortak yazılı açıklamalarında, Makedonya’da büyük çoğunluğun “evet” oyu kullanarak isim anlaşmasına ve AB üyeliğine destek verdiğini kaydetti.

“BURASI MAKEDONYA”

Makedonya’daki muhalefet partisi İç Makedon Devrimci Örgütü-Makedonya Ulusal Demokratik Birliği (VMRO-DPMNE) Genel Başkanı Hristijan Mickoski, yapılan referandumda isim anlaşması aleyhine oy veren ya da halkın sandığa gitmeyen seçmenlerin “Burası Makedonya” mesajı verdiğini söyledi.

Editör: TE Bilisim