Diriliş Postası muhabiri Batuhan Gülşah/Atina

ABD, doğrudan veya dolaylı yollardan Türkiye karşıtlığına devam ediyor. Cumhuriyet kuruluş yıldönümünde sözde Ermeni soykırımını tanıma kararını temsilciler meclisinden geçiren, Türkiye’ye yaptırımları yeniden gündeme alan ABD, şimdi de Yunanistan üzerinden mesaj verdi. Global Thunder 20 adlı tatbikat kapsamında Kıbrıs adası ve Suriye arasında uçuş yapan Amerikan F-16 savaş uçakları, 2 adet Yunan savaş uçağı ile birlikte bu uçuşlarını gerçekleştirdi.

“UÇAKLARIMIZ KIBRIS SEMALARINDA”

KKTC’nin de üzerinde uçuşlar yapılırken, Amerikalılar’ın bu tatbikat için özellikle Yunan uçağı talep etmesi dikkat çekti. Gelişme, Yunan medyasında coşkuyla paylaşıldı, “Uçaklarımız Kıbrıs semalarında” başlıkları atıldı. “ABD’nin istikrarsız bir bölgedeki istikrar abidesi Yunanistan’ı bölgede ana müttefik olarak seçmesinin meyveleri veriliyor” yorumları yapıldı. “Uçaklarımız, İşgal Altındaki Topraklar (KKTC kastediliyor) üzerinde de uçtu” eklemesi yapıldı.

İLK İHLAL DEĞİL

Nitekim Washington, Doğu Akdeniz’deki sondaj meselesinde de Yunan/Rum tezlerini doğru kabul ettiğini daha önce duyurmuş, Ankara’ya “gemilerinizi bölgeden çekin” mesajı vermişti. Yunanistan’a ait 3 savaş uçağı, 17 Ekim’de de KKTC hava sahasını ihlal etmişti. KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, meselenin çok ciddi olduğunu ve bölgedeki istikrarın tehlikeye atıldığını vurgulamıştı.

DEVRİYE TEPKİSİ

Öte yandan Türkiye’nin Güvenli Bölge anlaşması kapsamında Rusya ile bölgede ortak devriyeye başlaması, hem Avrupa hem de Yunan medyasında büyük ses getirdi. Alman ve İtalyan haber sitelerinde yapılan yorumlarda, “Avrupa’nın güvenliğini tehdit eden bir anlaşma” ifadesi öne çıktı. YPG/PKK tüm Kürtler’in temsilcisi gibi gösterilerek göklere çıkarıldı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a tepki gösterildi.

“ERDOĞAN-ESED SAVAŞI” İDDİASI

Yunan medyasında ise Esed/Hamaney rejiminden yapılan “Ortak devriye geçici olacaktır” açıklamasına dikkat çekildi. Türkiye ile Suriye’nin savaşma ihtimalinin doğduğu yazıldı. Milliyetçi haber sitelerinde “Türk saldırganlığı ve yayılmacılığı Suriye’ye gün geçtikçe daha da ciddi bir şekilde tehdit ediyor” ifadeleri kullanıldı. Esed’in “Kürt bölgeleri tamamen bizim kontrolümüze girmeli” açıklamasına da yer verilerek, “Erdoğan ve Esed’in yakın gelecekte savaşın eşiğine gelmesi kaçınılmaz” denildi.

Editör: TE Bilisim