ABD eski Büyükelçisi Cameron Munter, Washington’ın stratejisini açıkladı. Sırbistan’ın Telegrafi gazetesine göre, Munter, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuciç ile görüştükten sonra söyledikleriyle diplomatik çevrelerde söylenenlerle çakıştı.

Gazeteye göre kaynaklar, Munter’in sözlerinin aslında Batı Avrupa’ya özel bir elçi olarak Matthew Palmer’ın atanmasıyla pratik olarak başlayan Balkanlar’daki bir Amerikan paketinin bir özeti olduğunu belirtiyor. Gazete, “Paket, Washington’un İsrail ile Filistin arasındaki krizi çözme görüşüne benziyor. Aynı imzanın her şeyin arkasında durduğu açıkça bellidir.” İfadelerine yer verdi.

Sırp gazetenin bu kaynağı, ABD paketinin detaylarının değişebileceğini de işaret ediyorlar.

PLANIN RUSYA’DAN KABUL EDİLMESİ BEKLENİYOR

Kosova’yı bölme teklifini içeren planın, Balkanlar’daki sınırları değiştireceği, bir tür ekonomik birliği, Kuzey Makedonya’daki Arnavutlar için daha büyük bir özerkliği, aynı zamanda Sırp Cumhuriyeti’nde Sırplara verilen önemli tavizlerle Bosna’nın tamamının da hayatta kalmasına yol açacağı tartışılıyor.

Gazeteye göre, madalyonun diğer yüzüne göre, “Amerikan havucunu kabul etmeyen biri için işlerin iyi gitmeyeceği”. Washington da, en azından Başkan Donald Trump’ın bu planını, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in de Balkanlar’a yönelik projelerini kabul etmesini bekliyor.

Plana göre, Kosova’nın kuzey bölgesi Mitrovica’nın özel statüyle Sırbistan’ın içinde kalacak. Kuzey Kosova dışındaki Sırp mabetlere, özel koruma ve özel statü verilecek.

Editör: TE Bilisim