Boynunuz, kafatasından üst gövdeye uzanan omurlardan oluşur. Servikal diskler, kemikler arasındaki darbeyi emer.

Boynunuzun kemikleri, bağları ve kasları başınızı destekler ve harekete izin verir. Herhangi bir anormallik, iltihaplanma veya yaralanma boyun ağrısına veya sertliğine neden olabilir.

Çoğu insan zaman zaman boyun ağrısı veya sertliği yaşar. Çoğu durumda, kötü duruş veya aşırı kullanımdan kaynaklanır. Bazen boyun ağrısına düşme, temas sporları veya kırbaç darbesinden kaynaklanan yaralanma neden olur.

Çoğu zaman boyun ağrısı ciddi bir durum değildir ve birkaç gün içinde geçebilir.

Ancak bazı durumlarda boyun ağrısı ciddi yaralanma veya hastalığa işaret edebilir ve bir doktorun bakımı gerektirebilir.

Bir haftadan uzun süredir devam eden boyun ağrınız varsa, şiddetliyse veya başka semptomlarla birlikte görülüyorsa, derhal tıbbi yardım alın.

Boyun ağrısına ne iyi gelir? Nasıl Geçer?

Boyun ağrısı nasıl geçer sorusu için önerilen teknikler şöyle:

Fizik tedavi ile boyunun çevresindeki kaslar güçlendirilir. Doktorlar tarafından kaslara uygulanan kas gevşeticiler ağrıyı sonlandırır. Bazı boyun ağrılarında cerrahi operasyon şarttır. Yapılan cerrahi operasyonla ağrı son bulur. Manuel terapi ile boyuna Doktor tarafından hamleler yaptırılır. Yaptırılan manuel terapi ile boyunda omurlar açılır. Omurların açılmasıyla sıkışan sinirler rahatlayarak boyun ağrısı ortadan kaybolur. Kullanılan yastın boyun sağlığı için çok önemlidir. Yatakta yan yatarak uyuyanlar orta ve yüksek yastık seçmeliyken sırtüstü yatanlar orta sertlikte alçak yastıklar tercih etmelidir. Boyunla ilgili hafif egzersizler boyun kaslarını çalıştırarak ağrının dinmesine yardımcı olur.

Boyun ağrılarına faydalı gelen çeşitli yöntemler vardır. Boyun ağrısına ne iyi gelir sorusu için ise uzmanlar tarafından önerilen bitkiler ve metotlar şöyle:

1. Zencefil

Zencefilin içinde antiflamatuar vardır. Bu özelliği sayesinde zencefil boyundaki kan dolaşımını hızlandırır. Kan akışımım hızlanmasıyla boyundaki ağrılar giderilir. Uygulanması için zencefilleri kaynatarak boyun bölgenizde 10-15 dakika bekletilir. Zencefil yönetimi gün içinde 2-3 kez tekrarlanır.

2. Elma ve elma sirkesi

Antioksidan içeriğe sahip olan elmaya biraz elma sirkesi dökülür. Dökülen sirkeyle beraber elma bir havluya sarılarak boyunda 1 saat bekletilir. Boyundaki ağrı son bulana kadar bu işlemler tekrarlanır.

3. Kapsaisin içeren acı biber

Kapsaisin maddesini içeren acı biberi kaynatılarak ağrıyan kaslara sürülür.

4. Masaj

Lavanta yağı, zeytin yağı ve Hindistan cevizi yağı ile ağrıyan kaslara yuvarlak hareketlerle masaj yapılır. 20-25 dakika spazmlı kasa uygulanan bu masajlar ile kasın gevşemesi sağlanır.

5. Kas gevşetici

Boyun ağrısının durumuna göre Doktor tarafından kas gevşetici ilaçlar verilebilir.

6. Soğuk ve sıcak kompres

Soğuk ve sıcak kompresler 24-48 saat aralıklarla uygulanır.

Merhaba Sevgili Okuyucu

Sağlıklı beslenme ile hangi rahatsızlıklara ne iyi gelir konusunda bilinmesi gerekenleri okumak isterseniz “Ne İyi Gelir?” sayfamızı ziyaret edin.

Boyun ağrısının nedenleri

Boyun rahatsızlıklarının sebepleri çok çeşitlilik gösterir. Genel olarak boyun ağrısının oluşmasına sebep olan nedenler şunlardır:

Uyku zamanında boyunu ters bir şekilde tutmak, Ensenin soğuk alması veya terli vücudun kurulanmadan bekletilmesiyle kasların soğuması, Ani darbeler ile boynunu zedelenmesi, Aşırı stres, kaygı ve endişe nedeniyle kaslarda gerginlikler oluşur. Oluşan gerginlikler ile kaslar spazm geçirir boyun ağrıları oluşur. Hareketsizlikler oluşan eklemlerdeki kireçlenmeler boyun ağrılarına neden olur. Boyun omurları arasından geçen sinirlerin sıkışmasıyla ağrılar oluşur. Omurlar arasında jel kıvamındaki sıvını dışarı çıkmasıyla oluşan boyun fıtığıboyun ağrısına neden olur Deterjanitif disk rahatsızlığı boyun ağrılarına sebebiyet vermektedir.

Doktora ne zaman görünmeliyiz?

Belirtiler bir haftadan uzun sürerse, doktorunuza danışın. Ayrıca aşağıdaki belirtiler varsa bir doktora görünmelisiniz:

Belirgin bir neden olmaksızın şiddetli boyun ağrısı Boynundaki yumru Ateş Baş ağrısı Şişmiş bezler Mide bulantısı Kusma Yutma veya nefes alma sorunu Zayıflık Uyuşma Karıncalanma Kollarınıza veya bacaklarınıza yayılan ağrı Kollarınızı veya ellerinizi hareket ettirememe Çenenizi göğsünüze değdirememe Mesane veya bağırsak disfonksiyonu

Boyun ağrısının türleri

Boyun ağrısının çeşitleri 3 şekilde incelenir bunlar:

Keskin ağrı türü hastanın boynunda belli bir bölgede hissedilir. Hastanın boyun bölgesine bıçak batıyormuş veya aniden sinirlere basılıyormuş gibi hissiyat yaratır. Keskin ağrı türü çoğunlukla boynun alt tarafında hissedilir. Genel ağrı düzeyi hafif veya orta düzeyde ilerler. Bu ağrı türünü genellikle boyun kısmının genelinde hissedilmektedir. Yayılan ağrılar sadece boyun bölgesiyle sınırlı kalmayan ağrılardır. Sinir hattı boyunca ağrı hissedilir. Özellikle boyundan kollara ve omuzlara doğru yayılan ağrılar bu tür ağrılardır.

Boyun ağrısı için egzersizler

Boyun rahatsızlıkları için hareketler boyundaki eklemleri, omurları ve kasları çalıştırarak boyunun güçlü kalmasını sağlar. Boyun ağrıları için önerilen egzersizler şunlardır:

Yere dik bir şekilde oturup geriye doğru yavaşça 2-3 kez esneyerek boyun çevresindeki ağrıya yardımcı olur. Omuzları yukarı ve aşağı yaparak boyun çevresindeki kasların gevşemesini sağlar. Dik bir şekilde boynu sağa ve sola yatırarak çapraz kasların gevşemesi sağlanır. Dik bir pozisyon alarak baş ayak ucuna bakacak seviyeye getirilir. Bu hareketle ense kökündeki kasların gevşemesi sağlanır.

Kelepçe pozisyonu verilen hareketle dik bir şekilde durarak elinizle sırtınızın arkasına dokunu. Bu hareketle omurga ve boyun çevresindeki kasları gevşetilerek boyun ağrısının dinmesine yardımcı olur.

Önerilen İçerikler:

Boğaz Ağrısına Ne İyi Gelir, Nasıl Geçer?Bilek Ağrısına Ne İyi Gelir, Nasıl Geçer?

Boyun ağrısı, eklem sorunları ve benzer rahatsızlıkların zeminini hazırlayan gazlı içecekler, sigara ve alkolü tüketiyorsanız lütfen en acil şekilde bırakınız.  Allah tüm hastalarımıza acil şifalar nasip etsin. Sağlıklı ve mutlu günleriniz olması dileğiyle… Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.

Editör: TE Bilisim