Enerji Kimlik Belgesi almak, konut alım ya da satım işlemlerinde zorunlu olarak beyan edilmektedir. Bununla birlikte Enerji Kimlik Belgesi, kiralama işlemlerinde de gerekli olarak belirlenmektedir.

Enerji Kimlik Belgesinin alınması, ülke genelinde enerji israfını önlemek için zorunlu tutulmaktadır. Ülke genelinde çevre korumacı bir yöntem olarak kullanılan bu belgenin düzenli olarak yenilenmesi gerekmektedir.

Binalarda Enerji Performansı olarak çıkarılan yönetmelik 2020 yılında uygulanmak üzere yayınlanmıştır. İçerisinde enerji ihtiyacının nasıl karşılandığı, binanın yalıtım sistemleri, ısıtma ve soğutma sistemleri gibi konuların denetimi bu kimlik bilgileri üzerinden yapılmaktadır.

Enerji Kimlik Belgesi içerisinde yapılmakta olan sınıflandırmalar tıpkı beyaz eşyalarda olduğu gibi en tasarruflu binalar A sınıfı olarak adlandırılırken, tasarruf anlamında en kötü olan binalar G sınıfı olarak ifade edilmektedir.

Enerji Kimlik Belgesi içerisinde bulunan bu enerji sınıflarında binalar için geçerli olan minimum seviye C olarak belirlenmektedir. C sınıfının altında olduğu tespit edilen binalar için iskan izni verilmemektedir.

Enerji Kimlik Belgesi Almanın Yolları Nelerdir?

Enerji Kimlik Belgesi almanın yolları, şu şekilde sıralanmaktadır:

Enerji Bakanlığı tarafından il ve ilçelerde belirlenmiş olan Enerji Verimliliği Danışmanlık şirketleri bulunmakta olup başvuruların bu şirketlere yapılması gerekmektedir. Başvuruların yapılmasının ardından gerekli denetimler için randevu alınmaktadır. Denetimlerin tamamlanmasının ardından binaların enerji durumları kimlik belgesi üzerinde beyan edilmektedir.

Yeni binalar için zorunlu olarak belirlenen bu belgelerin aslı ev sahiplerinde kalırken kiralama durumu olması halinde kiracıya da bir örneğinin verilmesi gerekli görülmektedir.

Enerji Kimlik Belgesi Almak İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Enerji Kimlik Belgesi almak için gerekli evraklar, şunlardır:

Yapılacak olan konutun mimari projesinin taslağı Binanın yapılabilmesine yönelik ruhsat Enerji Kimlik Belgesi almak istendiğine dair talep formu Yapıya dair verilen ısı yalıtım belgesi

Bu evraklar ile danışmanlık şirketlerine başvuru yapılmasının ardından denetim yapılmasına yönelik uzmanlar görevlendirilmektedir. Sonrasında enerji durumuna ilişkin bir kimlik belgesi verilmektedir.

Enerji Kimlik Belgesi Düzenleme Yetkileri Kimlerdedir?

Enerji Kimlik Belgesi düzenleme yetkisi olan kişiler, Enerji Kimlik Belgesi uzmanlığına yönelik eğitime katıldıktan sonra başarı sergilemiş kişilerdir. Bu alanda kursa katılım gösterebilecek kişilerin; mimar, makine mühendisi, Elektrik mühendisi, inşaat mühendisi lisansında olmaları gerekmektedir.

Enerji Kimlik Belgesi düzenleme yetkileri serbest mühendis olarak çalışan kişilerde bulunmaktadır. Bununla birlikte Enerji Verimliliğine yönelik danışmanlık veren alanlarda da uzman olarak çalışıyor olmaları gerekli görülen şartlar arasında bulunmaktadır.

Enerji Kimlik Belgesi Almak İsteyenlerin Dikkat Etmeleri Gerekenler

Enerji Kimlik Belgesi almak isteyenlerin dikkat etmeleri gerekenler, şu şekilde sıralanmaktadır:

Güvenilir olmayan firmalar tarafından verilen belgelerde geçersizlik söz konusu olabilmektedir. Bu nedenle yapılması gereken ilk adım güvenilir danışmanlık şirketlerine başvuruda bulunmak olarak bilinmektedir. Enerji Kimlik Belgesi düzenlenirken öncelikli olarak yeni bina ve mevcut bina ayrımının yapılması gerekmektedir. İki bina türü için de yapılacak olan işlemler ve düzenlenecek olan kimlik belgeleri birbirinden farklı olmaktadır. Enerji Kimlik Belgesinin sahte olarak oluşturulmuş olması riskine karşı belgenin kontrol edilmesi önerilmektedir. Enerji Kimlik Belgesi olarak alınan belgelerin sistem üzerine de kaydedilmesi gerekmektedir. BEP-TR olarak bilinen sistem üzerinde kayıt durumu olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Eski bina denetimi ve yeni bina denetimi arasında fiyat farklılıkları bulunması nedeniyle bu farklılıkların da göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Enerji Kimlik Belgesi düzenleme işlemlerinde zorunluluk olması nedeniyle mutlaka evrakların muhafaza edilmesi gerekmektedir.

Editör: TE Bilisim