İnguşetya’da T. H. Malsagov Devlet Müzesi’nde ülkede İslam’ın yayılma tarihiyle ilgili özel bir bölüm açıldı.

Müze Müdürü Magomed Sagov, ‘İnguşetya’da İslam’ adını taşıyan bölümde İnguşetya’da İslam’ın yayılması konusunda çalışmaları olan Müslüman din alimlerinin portreleri ve kişisel eşyalarının sergilendiğini söyledi.

Sagov 100’ün üzerinde parçanın yer aldığı bölümün İnguş halkının evlerinde sakladıkları eserlerin toplanmasıyla oluşturulduğunu kaydetti.

İslam bölümünün açılmasının ülkenin tanınmış alimlerinden Batal Hacı Belharoyev’in torunu Sultan Belharoyev’in girişimi sayesinde olduğunu belirten Sagov, “Birkaç sene önce Sultan Belharoyev müzeye hediye olarak din alimleri ve eğitimcilerinin fotoğraflarını ve arşiv materyallerini hediye etti. Ayrıca Mekke, Medine, Mescidi Nebevi’nin fotoğraflarını verdi. Din adamlarının portre ve belgelerine Yevloyev Sulumbek Şahbotov ve oğulları da destek çıktı. Malsagov Magomed Safarbekoviç bize eğitimci Kunta Hacı’nın Kur’an-ı Kerim ve tespihini verdi” dedi.

Sagov, bölümün oluşturulması konusunda müze çalışanlarının büyük bir istekle çalıştığını belirtirken özellikle Beyali Mereşkov’un ciddi araştırmalar yürüttüğünü vurguladı.

İslam bölümünün milletin özellikle de yeni neslin manevi açıdan zenginleşmesine yardımcı olacağına inanan Sagov, bu sayede müzenin ziyaretçi sayısının da arttığını vurguladı.

Rusya’nın büyük müzelerinde İslam’la ilgili bölümler olmakla birlikte İnguşetya’daki Kuzey Kafkasya müzeleri arasında bir ilk.

Ajanskafkas

Editör: TE Bilisim