Diriliş Postası Muhabiri İbrahim Seçkin Talaş/Ankara

Sahipkıran Stratejik Araştırmalar Merkezi(SASAM) Uzmanı Umur Tugay Yücel, Diriliş Postası muhabirine açıklamalarda bulundu.

SASAM Uzmanı Yücel, “Gerçekten Batı dışı dünyaların varlığını kabul etmek zor gelebilir. Hatta batının lider olmadığı bir dünya korkutucu da gelebilir. Ama yaşlı dünya eski rotasına doğru yol alıyor” dedi.

Sahipkıran Stratejik Araştırmalar Merkezi (SASAM) Uzmanı Umur Tugay Yücel

Kuzey-Güney, Doğu-Batı kavramlarının uluslararası ilişkilerde anlamda yitirdiğini belirten SASAM Uzmanı Yücel, iktisadi hayattan siyasal sistemlere ve kültürel kodlara kadar değişimin gerçekleşeceğini söyledi. Küresel düzenin büyük bir çıkmaza girdiğini savunan Yücel, “Uluslararası kuruluşlar etkisini hızla yitiriyor. Bunu en tepede yer alan 7 gelişmiş devletin fikir ayrılıklarında görebiliyoruz. Sadece fikir ayrılıkları çoğalmıyor, birbirleriyle fiili olarak özellikle ekonomik sahada mücadele söz konusudur” diye konuştu.

Uluslararası sistemin dünyanın ihtiyaçlarını karşılamadığını ve revize edilmeye ihtiyacının bulunduğunu aktaran SASAM Uzmanı Yücel, “BM sisteme cevap vermiyor. IMF de işler iyi gitmiyor. Dünya Bankası, ticaret savaşlarıyla gittikçe işlevini yitiriyor. ABD ve Avrupa arasında artan anlaşmazlıklar devam ederken Avrupa ülkeleri kendi içinde fikir ve eylem birliğinden kopmuş görünüyor. Bunu geçtiğimiz ay Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un ‘NATO beyin ölümü gerçekleşti’ sözü onaylamış oldu” ifadelerini kullandı.

Dünyanın ABD’den sonra 2 numaralı ekonomik gücü olan Çin’in ‘Kuşak ve Yol’ projesiyle dünyada 137 ülkeyle 30 uluslararası örgütle 197 anlaşma yaptığını belirten Yücel, Çin’in yanı sıra Hint dünyasının gelişim içerisinde bulunduğunu yazılım ve bilişimde hızlı bir ilerleme kaydettiğini söyledi.

GELECEK AFRİKA’DA

ABD’nin Çin’e karşı Asya-Pasifik söyleminden Hint-Pasifik söylemine geçtiğine hatırlatan SASAM Uzmanı Umur Tugay Yücel, dünyada değişimin denizlerden başladığını dile getirdi.

Putin Rusya’sının Batı’nın tüm yaptırımlarına rağmen ekonomik refahını yükselttiğine değinen SASAM Uzmanı Yücel, “Fransız diplomatların dile getirdiği gibi Fransa Cumhurbaşkanı da Rusya’nın eşit ve ortak olarak görülmesi gerektiğini söyledi. Putin pragmatik ve diplomatik zekası ekonomi k yönden sınırlı olan bir Rusya’ya çoğu oyunda başarı sağladı. Günümüzün en başarılı sert güç uygulayıcı olan Rusya bunu Gürcistan, Ukrayna ve Suriye’de gösterdi” dedi.

Rusya-Afrika zirvesi kapsamında Soçi’de 50’den fazla Afrikalı lider ve 3000’den fazla temsilcinin katılımıyla Rusya’nın 50’den fazla anlaşma imzaladığına değinen Yücel, 30’dan fazla Afrika ülkesiyle askeri-teknik işbirliği anlaşması yapıldığını Afrika’da Rus askeri ve ticari üslerin yolunun açıldığını belirtti. SASAM Uzmanı Yücel, “Rusya, son 15 yılda saldırı ve savunma potansiyelini modernize etti. Uzay, istihbarat ve siber alanda büyük ilerleme sağladı” ifadelerini kullandı.

BREZİLYA’NIN AFRİKA ÇIKIŞI

Latin Amerika’da başarılı kalkınma hamlesinin Brezilya tarafından gerçekleştiğini aktaran SASAM Uzmanı Umur Tugay Yücel, Brezilya’nın 2003-2010 yılları arasında Lula döneminde gelişim yaşadığını belirterek, Afrika’da söz sahibi olmak için Brezilya’nın çalışmalarına devam ettiğini, Körfez ülkeleriyle iş birliğine yöneldiğini sözlerine ekledi.

BRİCS grubunun 11’inci liderler toplantısının Güney Amerika ülkesi Brezilya’da gerçekleştiğini belirten Yücel, Brezilya’nın bu bloktan kopacağı öngörüsünün bulunduğunu ancak bunun gerçekleşmediğini tam tersine Çin ve Brezilya’nın çok sayıda anlaşma imzaladığını söyledi.

Editör: TE Bilisim