Diriliş Postası Haber Müdürü Muhammed Şimşek/Türkiye

Daha düne kadar bir tek mermi üretmekten aciz konumda bulunan Türkiye’nin, artık savunma sanayii ürettiği piyade tüfeğinden hayalet uçaklara, helikopterlerden zırhlı tanklara kadar yüzlerce yerli ve milli silahı bulunuyor.

Son dönemde üst üste gerçekleştirdiği hamleleriyle Batı’nın sömürü düzenine dayanak yaptığı silahlara karşılık ayaklarına vurulan terör prangasını söküp atmak için çabalayan Türkiye, savunma sanayiinde altın çağını yaşıyor.

ÜRETİMDE TÜRK İMZASI

Art arda kritik öneme sahip yerli ve milli projeler başarıyla tamamlanıyor. Son yıllarda Türk Silahlı Kuvvetleri’nin envanterine eklenen yeni silahların varlığı terörle mücadele operasyonlarını daha etkili bir boyuta taşıdı.

Sanayiyi tekelinde tutan Batı’nın onlarca yıl silah ambargolarıyla uğraşan Türkiye’nin, parasıyla satın almak istediği halde sonu gelmeyen şartlar ileri sürülerek yeni silahlar edinmesi her seferinde engellendi. İpe un seren şartlar bir yana politikaların çatıştığı her meselede silah satışı hep bir tehdit olarak masada Türkiye’nin önüne sürüldü.

YILLARCA SİLAH AMBARGOSUYLA UĞRAŞTIK

Tehdit ve şantajlara boyun eğmek yerine kendi göbeğini kesmeye karar veren Türkiye, başlattığı büyük yatırımlarla bugün dünyanın dört bir yanında yankılanan başarısıyla yerli ve milli silahlarını geliştiriyor.

Kendi sınıfındaki en etkin taarruz helikopteri olan ATAK, ülkemizin balistik füze sistemi Bora, milli insansız hava aracı ANKA, milli savaş gemileri, fırtına obüsleri bugüne kadar üretimi tamamlanan bir birinden kabiliyetli yerli silahlardan sadece bir kaçını oluşturuyor. Dahası bugün Akıncı özelliklerine sahip SİHA üretebilen sadece 4 ülke var ve onlardan biri Türkiye…

Dünyadaki 4 ülkeden biri Özellikle bugüne kadar verdiği hiçbir sözü tutmayan ABD’nin Silahlı İnsansız Hava Araçları’nı Türkiye’ye satmaması bardağı taşıran sebeplerden biri oldu. Türkiye bu engelleme üzerine İHA ve SİHA teknolojisinde büyük bir adım atarak Bayraktar Akıncı SİHA’yı geliştirdi. Böylece Türkiye, F-16 mühimmatıyla hava bombardımanı yapabilecek özelliğe sahip SİHA üretebilen dünyadaki dört ülkeden biri oldu.

ATAK, BORA, ANKA

Tehdit ve şantajlara boyun eğmek yerine kendi göbeğini kesmeye karar veren Türkiye, başlattığı büyük yatırımlarla bugün dünyanın dört bir yanında yankılanan başarısıyla yerli ve milli silahlarını geliştiriyor. Kendi sınıfındaki en etkin taarruz helikopteri olan ATAK, ülkemizin , milli insansız hava aracı ANKA, milli savaş gemileri, fırtına obüsleri bugüne kadar üretimi tamamlanan bir birinden kabiliyetli yerli silahlardan sadece bir kaçını oluşturuyor. Dahası bugün Akıncı özelliklerine sahip SİHA üretebilen sadece 4 ülke var ve onlardan biri Türkiye…

SAHADAKİ YERLİ GÜÇ

TSK, Barış Pınarı Harekâtı’nın başından bu yana envanterindeki yerli ve milli savunma sanayisi ürünlerini etkin şekilde kullanıyor. Bu yıl envantere girmeye başlayan Vuran 4X4 hafif zırhlı taktik tekerlekli yerli zırhlı araçları harekâtta görev alıyor. Vuran; yüksek balistik, mayın ve el yapımı patlayıcı korumasına sahip bulunuyor. Milli orta sınıf keşif ve saldırı helikopteri Atak, 20 milimetre burum topu, UMTAS füzesi, 70 milimetre güdümsüz roket ve Cirit füzesi gibi yerli mühimmatlarıyla harekata katılan personele destek veriyor.

Orta İrtifa Uzun Hava Kalış sınıfı İHA sistemi Anka-S, SATCOM özelliği sayesinde binlerce kilometre öteden yapılan kontrollerle görevini yerine getiriyor. TSK envanterine giren ilk yerli ve milli SİHA sistemi Bayraktar TB2, önceki iç güvenlik ve sınır ötesi harekatlarda olduğu gibi güvenlik güçlerine destek oluyor. Türk havacılık tarihinde havada kalma (27 saat 3 dakika ) süresi ve irtifa (27 bin 30 feet) rekorlarını kıran Bayraktar TB2, 55 kilogram faydalı yük taşıyabiliyor, 150 kilometre haberleşme menziline sahip bulunuyor.

Silah ihracatı yüzde 70’e çıktı

Türkiye savunma sanayisinde son yıllarda önemli atılımlar gerçekleştirdi. Yerlilik oranı yüzde 20’den yüzde 70’lere çıkarıldı. Bununla birlikte Türkiye kendi ürettiği ürünleri de başka ülkelere ihraç eder hale geldi. Türkiye’nin savunma sanayii ihracatı 2011 yılında 883 milyon dolardı. Bu rakam 2016 yılında 1,6 milyar dolara yükseldi. Geçen yıl ise 2 buçuk milyar dolara ulaştı. Dahası 2019’un ilk 9 ayında yüzde 37,7 artışla rakam 1,9 milyar dolara çıktı. En parlak dönemini yaşayan Türk savunma sanayisinde hedef, 2023 yılında bu alanda tam bağımsız olmak.

KARADAKİ ATEŞ GÜCÜ

Fırat Kalkanı Harekâtı’ndan sonra TSK’nın talepleri doğrultusunda 160’tan fazla M60T tankı “Fırat Modernizasyonu” uygulandı ve M60TM seviyesine yükseltildi. Modernizasyon kapsamında Sarp Uzaktan Komutalı Silah Sistemi, Lazer İkaz Sistemi, ek güç ünitesi, Akkor Pulat Aktif Koruma Sistemi, Tepes Teleskobik Görüntüleme Sistemi, yangın bastırıcı elyaf gibi yerli sistemler entegre edilen M60TM tankları, Barış Pınarı Harekatı’nda görev alıyor.

KEŞİF, GÖZETLEME VE DALIŞ

Yakın zamanda güvenlik güçlerinin envanterinde yer almaya başlayan çok rotorlu vurucu (kamikaze) insansız hava aracı Kargu’dan Barış Pınarı Harekâtı’nda yararlanılıyor. Kargu, keşif ve gözetlemenin yanı sıra tespit ettiği hedefi dalış yapıp kendini patlatarak imha edebiliyor.

Envanterdeki bombaları akıllı hale getirip hedefleri hassas şekilde vurmalarını sağlayan Lazer Güdüm Kiti ve Hassas Güdüm Kiti, önceki harekâtlarda olduğu gibi sahada önemli katkı sağlıyor.

Serhat radarı, havan ve küçük roketlere karşı 10 kilometre menzile kadar seyyar havan tespitine imkân veriyor. Güvenlik güçleri, muhabere sahasında ayrıca Türk savunma sanayisince son dönemde geliştirilen MPT-76, KNT-76 ve MPT-55 gibi tüfekleri de yaygın biçimde kullanıyor.

Editör: TE Bilisim