Diriliş Postası Muhabiri İbrahim Seçkin Talaş/Ankara

Avrupa Özel Sektör Konfederasyonu (BusinessEurope), Kovid-19 salgınıyla küresel ekonomide 1930 Büyük Buhranı’nın ardından en derin durgunluğun yaşandığını açıkladı. AB üyesi ve aday ülkelerin özel sektör temsilcilerinin oluşturduğu Avrupa Özel Sektör Konfederasyonu, AB ekonomisinin 2020’de 7,9 daralacağı öngörüyor. Konfederasyonda Türkiye’yi TÜSİAD ve TİSK temsil ediyor.

1930’LARDAN BU YANA EN DERİN DURGUNLUK

Business Europe üyeleri, Almanya’da kriz öncesi ekonomik faaliyetlerin yüzde 90 oranında korunmasını beklerken salgın nedeniyle karantina sürecinin daha fazla olduğu ülkelerde ekonomik faaliyetlerin korunması oranının yüzde 70’in altında olabileceğini bildirdi.

Business Europe, Kovid-19 salgını nedeniyle dünyada oluşan ekonomik durgunluğun göz önünde bulundurulduğu ‘2020 Bahar Dönemi Ekonomik Görünüm’ raporunu açıkladı. Raporda, AB’nin 1930’lardan bu yana en derin durgunluğa girdiği belirtilerek, tüketici talepleri, iş yatırımını desteklemek ve istihdamın devamını sağlamak için eşgüdümlü bir sorumluluğa sahip olunması gerektiğine yer verildi.

Business Europe raporuna göre, AB küresel ekonomide yaşanan sorunlar nedeniyle en derin durgunluğu yaşarken ‘1930 Büyük Buhranı ile yaşanan krizden sonra’ ifadesine yer verilerek ekonomik krizin derinliğine dikkat çekildi. Küresel ekonomide normalleşme çabaları olsa da durumun belirsizliğini koruduğu günlerde AB ekonomisinin 2020’de yüzde 7,9 oranında daralma bekleniyor. 2021 yılının ise yüzde 5,8 büyüme ile toparlanmaya gireceğini öngörüyor.

AB’DE İŞSİZLİKTE ARTIŞ BEKLENİYOR

Business Europe üyeleri, Almanya’da kriz öncesi ekonomik faaliyetlerin yüzde 90 oranında korunmasını beklerken salgın nedeniyle karantina sürecinin daha fazla olduğu ülkelerde ekonomik faaliyetlerin korunması oranının yüzde 70’in altında olabileceğini bildirdi.

Kovid-19 salgını nedeniyle ülkelerin ‘kısa süreli çalışma’ programlarını yürürlüğe koyduğunun belirtildiği raporda, ‘kısa süreli çalışma’ programlarının ABD’de görülen işsizlik oranlarından kurtardığı düşünülüyor. İşletmeler ve çalışanlar için politika desteğin olmaması halinde işsizlik oranlarının AB Komisyonu’nun 2020 yılı için öngörülen yüzde 9 seviyesinin üzerine çıkabileceği, 2021 için öngörülen yüzde 7,9 oranının ise yakalanamayacağı belirtiliyor.

“AB’Yİ KURTARMA PLANI”

AB’nin durgunluktan çıkabilmesi için raporda yer alan önerilerle talebin desteklenmesi, mali teşvik ve AB yatırım fonlarının hızlıca yürürlüğe konulması gerektiğine yer veriliyor. Canlandırılmış, açık, tek pazar ve güçlendirilmiş ortak biriminin yanı sıra serbest ve adil ticaret, yatırım ve çok taraflı çözümler için destek gerekliliğinin altı çizildi. AB mali desteğinin üye devletlerin büyüme ve istihdam uygulamalarını artırarak, yapısal reformları ve yukarı yönlü büyümenin sağlanması için AB yönetişimi gerekliliğine ihtiyaç olduğu ifadesi yer aldı.

Editör: TE Bilisim