Gazze’nin orta kesiminde yer alan Edward Said kursuna giden 13 yaşındaki Raslan Aşur, müzik derslerini takip ediyor ve Rus hocası Natalya Ebu Abid’in talimatlarına uymaya özen gösteriyor. Hocası, Paris müzikalinde Filistin Gençlik Orkestrasına eşlik eden öğrencisiyle iftihar ediyor.

Kurstan ilk defa Fransa’daki birçok şehirde müzik sergisinde trompet çalması için seçilen iki Gazze’li öğrenci, 26 Ağustos’ta Paris’te Fransız Maestro Nikolas Simon’un yönettiği ve bir çok devletten farklı enstrümanların bulunduğu orkestrada Filistin Gençlik Orkestrasında yer aldı.

Batı klasiklerinden parçalar çaldıklarını söyleyen Aşuri, “Giuseppe Verdi, Hector Berlioz, Çaykovski parçaları çaldık ve sesimiz Gazze’den dünyaya ‘yaşamak istiyoruz’ mesajını taşıdı” diye konuştu.

Kurs müdürü İbrahim Neccar, Gazze’den çıkan öğrencilerin orkestrada yer almasının anlamlı olduğunu ve kuşatma altındaki “Gazze’de hala yaşanmaya değer şeyler olduğu” mesajı verdiğini söyledi.

Kursta öğrencilere keman, ud, kanun, gitar gibi enstrümanların eğitimini veren aralarında Rus ve Romenlerin de bulunduğu 12 öğretmenin eğitim verdiğine dikkati çeken Neccar, 6 ile 14 yaş arası çocukları kabul ettiklerini, başvuruların ise her geçen gün arttığını ancak kursta oda ve öğretmen yetersizliği yaşandığını belirtti.

Ud eğitmeni Muhammed el-Habbaş da, Gazze’de müzik eğitimine yönelik büyük bir ilgi olduğunu, özellikle de İsrail’in 2014’teki saldırısının ardından ilginin daha da arttığını söyledi.

Enstrüman çalmayı öğrenen öğrencilerden Ana Terzi (8), “Bombardımana ve ölümlere rağmen korkmuyoruz. Burada kuşlar gibiyiz. Çok mutlu oluyoruz” diye konuştu. Enstitüdeki eğitmenler burada yapılan müziklerin çocukları hayatın gerçeklerinden koparmadığını ancak az da olsa onlara kendilerini daha iyi hissettireceğini belirtti. Piyano ve keman eğitmeni Rus İlyana Rıdvan’dan ders alan Yasemin Şaat (8) ise “Piyano çalmak, Gazzeli çocuklara terapi gibi geliyor” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim