Suç örgütü elebaşısı olduğu gerekçesiyle 66 yıl hapis cezası verilen Kürşat Yılmaz ile bazı sanıkların, haklarında verilen kararın Yargıtay’da kısmen bozulmasının ardından yeniden yargılandıkları dava karara bağlandı.

İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davayı karara bağlayan mahkeme heyeti, sanık Kürşat Yılmaz’ı “suç işlemek amacıyla silahlı örgüt kurmak ve yönetmek” suçundan 4 yıl 2 ay, “suç örgütünün korkutucu gücünden yararlanarak yağmaya teşebbüs” suçundan 4 yıl 7 ay ve “yağmaya teşebbüs” suçundan 2 yıl 6 ay olmak üzere toplamda 11 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırdı.

MİLLETVEKİLİ ENGİNYURT’UN DOSYASI AYRILDI

Heyet, yargılama sürerken 24 Haziran 2018 seçimlerinde 27. Dönem Milletvekili seçilen MHP Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt hakkındaki “nitelikli yağmaya teşebbüs” ve “örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme” suçlarından açılan davanın “yasama dokunulmazlığı” nedeniyle TBMM kararına kadar yargılamanın durdurulmasına ve dosyanın ayrılmasına hükmetti.

Savunmaları alınmayan sanıklar Orhan Mulğan, Ümit Şimşek ve Yavuz Kaşıkçı hakkındaki “nitelikli yağma” suçundan açılan davanın ayrılmasına da hükmeden heyet, bu sanıklar hakkındaki yakalama kararlarının infazının beklenmesine karar verdi.

İBRAHİM TATLISES VE ALİŞAN CEZA ALMADI

Mahkeme heyeti, kararında “örgüte yardım etmek” suçundan yargılanan sanık İbrahim Tatlıses’in Ocak 2005’te “Asena” lakaplı mağdur dansöz Onur Çakmak’ın sahneye çıkmaması için örgüte para vererek yardımda bulunduğu, Alişan olarak tanınan türkücü sanık Alişan Serkan Tektaş’ın ise 2004 yılı içerisinde korumalığını yapması için örgüte yardımda bulunduğunu belirti.

Heyet, bu sanıkların örgüt adına faaliyette bulunmayan sanık sıfatında olduğu ve zaman aşımı sürelerinin hüküm tarihi itibariyle gerçekleştiğinden haklarındaki davanın düşürülmesini hükme bağladı.

8 SANIK BERAAT ETTİ

Ayrıca, 8 kişi hakkında açılan davanın düşürülmesine, 8 sanığın ise tüm suçlamalardan beraatine karar veren mahkeme heyeti diğer sanıkları 4 yıl 7 aydan 12 yıl 6 aya kadar değişen oranlarda hapis cezalarına çarptırdı.

Editör: TE Bilisim