Libya’da son durum haberlerine göre, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından tanınan Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) askeri birlikleri, Libya’nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter’in işgalindeki Sabrata şehrinde ve Surman’da kontrolü tekrar sağladı. UMH askeri birlikleri resmi sözcüsü Muhammed Kununu “Birliklerimiz Sabrata şehrinde Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) ait zırhlılar, Grad roketleri ve 10 tank ele geçirdi” dedi. İşte son dakika Libya gelişmeleri ve Libya’da son durum…

LİBYA’DA SON DURUM

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından tanınan Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) askeri birlikleri resmi sözcüsü Muhammed Kununu yaptığı yazılı açıklama ile Libya’da son durum detaylarına değindi. Kununu yazılı açıklamasında, başkent Trablus’un batısındaki Sabrata şehrini Hafter milislerinden geri alarak, şehrin tamamında kontrolü sağladıklarını duyurdu.

Kununu açıklamasında, “Askeri birliklerimiz Sabrata ve Surman’da bugün kontrolü tekrar sağladı. Birliklerimiz Sabrata şehrinde Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) ait zırhlılar, Grad roketleri ve 10 tank ele geçirdi.” ifadelerini kullandı.

Sözcü Kununu, bugünkü operasyonun 25 Mart’ta başlatılan “Barış Fırtınası” operasyonunun hedefleri çerçevesinde planlı bir şekilde gerçekleştirildiğini kaydetti.

HAFTER MİLİSLERİNE SİLAH BIRAKMA ÇAĞRISI

Surman beldesinin bu sabah ele geçirilmesinin ardından bir açıklama yapan Kununu, Hafter milislerine “silahlarını bırakarak teslim olmaları” çağrısında bulunmuştu.

Yerel kaynaklar, başkent Trablus’un batısında yer alan Surman beldesinin 70 bin, Sabrata şehrinin ise 150 bin civarında nüfusa sahip olduğunu belirtiyor.

LİBYA’DAKİ UMH BİRLİKLERİ: HAFTER MİLİSLERİNCE ALIKONULAN SİVİLLERİ KURTARDIK

Trablus merkezli “Febrayer” televizyon kanalının UMH askeri yetkililerine dayandırdığı habere göre, ülkenin doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter’e bağlı milislerin tamamı Surman’dan çıkarıldı.

Çatışmalarda çok sayıda milisin etkisiz hale getirildiği belirtilen haberde, beldede kontrolün tamamen sağlandığı ve Hafter milisleri tarafından kaçırılarak Surman beldesindeki hapishanelerde alıkonulan sivillerin tamamının kurtarıldığı kaydedildi.

SABRATA ÇEVRESİNDE ÇATIŞMALAR BAŞLADI

Öte yandan UMH askeri birlikleri resmi sözcüsü Yarbay Muhammed Kununu, yaptığı yazılı açıklamada Surman’da kontrolün tamamen sağlandığını Sabrata kenti çevresinde de çatışmaların başladığını kaydetti.

Sabrata’daki Hafter milislerine silah bırakmaları ve teslim olmaları çağrısında bulunan Kununu, “Teröristlerin ve paralı askerlerin yanında saf tutanları silah bırakmaya ve teslim olmaya çağırıyoruz. Savaş suçlusu Halife Hafter ile birlikte devlete karşı isyan edenler silah bıraksın, bu son çağrımızdır.” ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

UMH askeri birlikleri başkent Trablus’un batısında yer alan Surman ile Sabrata kentine bu sabah operasyon düzenlemiş ve Surman’ı Hafter güçlerinden geri almıştı.

2008 yılında yapılan nüfus sayımına göre 36 bin 707 kişinin yaşadığı Surman’da, 2011 yılından bu yana yaşanan istikrarsızlık ve çatışmalar nedeniyle yaşanan göçler sonucunda nüfusun hızlı bir şekilde artarak 70 bine yaklaştığı belirtiliyor.

Öte yandan, Libya’da yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele kapsamında alınan sokağa çıkma yasağı devam ediyor. Yasak nedeniyle başkent Trablus’taki cadde ve sokakların boş olduğu gözlendi.

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından tanınan Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) İçişleri Bakan Yardımcısı Halid Mazin, başkent Trablus’ta yaptığı basın açıklamasında, Kovid-19 salgını nedeniyle ülke dışında kalan ve dönmek için tahliye bekleyen Libyalıların, bulundukları ülkelerdeki büyükelçiliklere müracaat etmesi gerektiğini belirtti.

Tahliye bekleyen Libyalıların en çok Türkiye, Mısır ve Tunus’ta bulunduğuna dikkati çeken Mazin, mümkün olan en kısa süre içinde tahliye için gereken adımların atılacağını söyledi.

Mazin, bazı ithal malların ülkeye girişinde de sınır kapılarının kapalı olması nedeniyle sıkıntılar yaşandığını, özellikle de Tunus ile Libya arasındaki Ras Acdir Sınır Kapısı’nda yük taşıyan çok sayıda kamyonun beklediğini kaydetti.

Ras Acdir Sınır Kapısı’ndaki kamyonların ülkeye girişlerinin yarından itibaren başlatılması için Tunuslu yetkililerle görüştüklerinin altını çizen Mazin, Kocid-19 salgını nedeniyle kara ve hava sınırlarının kapatıldığını ancak deniz yolunun açık tutulduğunu dolayısıyla bu süreçte limanlara mal giriş-çıkışının doğal şekilde sağlandığını ifade etti.

Editör: TE Bilisim