Diriliş Postası Muhabiri Batuhan Gülşah/Atina

Yunanistan ve Güney Kıbrıs’ın Avrupa Birliği’nin siyasi gücünü kullanarak Ege ve Doğu Akdeniz’de uygulamaya çalıştıkları oldubitti faaliyetleri, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu duvarına çarptı. Çavuşoğlu, AB Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Joseph Borrell ile Ankara’da önceki gün gerçekleşen görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında çok net ve bir o kadar da sert cümlelerle Brüksel’e mesajlar gönderdi. Çavuşoğlu’nun ifadeleri Yunan kamuoyunda geniş yankı uyandırırken, “Türk Bakan’dan Yunanistan’a suçlamalar”, “Türkler sınırları açmakla tehdit etti”, “Çavuşoğlu’ndan yasadışılığa bahane” gibi çeşitli başlıklarla gelişmeye yer verildi. Türkiye’nin yaptırımlar karşısında karşı hamleler yapacağını açıkça dillendiren Bakan Çavuşoğlu, Yunan ve Rum haber sitelerinde küstahlıkla suçlandı.

2 ÜLKEYE DE ZİYARETTE BULUNMUŞTU

Peki, Yunanistan ve Güney Kıbrıs’ı bu kadar çok rahatsız eden, iki ülkenin sosyal medyasında “Türkiye ve AB bizi parmağında oynatıyor” tweetleri attıran şey ne oldu? Joseph Borrell, Yunanistan’a 24 Haziran’da gerçekleştirdiği ziyarette Yunan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ile bir araya gelmiş, Dendias’ın “Her şeyin suçlusu Türkiye” temalı konuşmasını onaylamıştı. Türkiye-Yunanistan sınırına giderek olası bir göçmen akımında AB sınırlarını koruyacak olan Yunanistan’a tam destek vereceklerini vurgulamıştı. Borrell, Güney Kıbrıs’a da 26 Haziran’da giderek Rumlar’ın tek taraflı ilan ettiği sözde münhasır ekonomik alan üzerinde Rum siyasetçilerle birlikte helikopterle uçmuş, Türkiye’ye “Sondaj gemilerinizi buradan çekin” mesajı göndermiş, KKTC’yi ve Kıbrıslı Türkler’i yok sayarak “Kıbrıs Cumhuriyeti” adı altında Rumlar ile masaya oturulmasını söylemişti.

“REHİN ALAMASINLAR” DEYİNCE…

Yunan/Rum kanadının öfkesi, Çavuşoğlu’nun açık bir şekilde Borrell’e “Türkiye aleyhine kararlar almak sorunları çözmez, derinleştirir. Bunun karşılığını veririz. Göç konusunu Doğu Akdeniz’e bağlarsanız bu konuyu nasıl çözeceğiz? Göç konusunu yeniden gözden geçirelim diyorsunuz ama ‘İlerleme kat edebilmemiz için Rum kesimin endişelerini gider’ diyorsunuz. Hiçbir alakası yok. O zaman biz de başka şartlar koşalım. ‘Yunanistan bizim sınırlarımızı koruyor, insanları öldürse de botları batırsa da hakkıdır, destekliyoruz’ diyorsunuz. O zaman konu tıkanınca ‘Türkiye bizi tehdit ediyor, göçmenleri durdurmuyor’ diye eleştirmeyeceksiniz. İki ülkenin (Yunanistan ve Güney Kıbrıs) ilişkilerimizi rehin almasına izin vermeyin” diyerek Ankara’nın tavrını açıkça ortaya koymuştu. Yunan/Rum kanadında işte bu ifadeler manşetlere taşınarak Çavuşoğlu’na ateş püskürüldü.

Editör: TE Bilisim