Erdoğan’ın başbakanlık günlerinden itibaren milletin adamı olarak görülmesinin en önemli sebeplerinden birisi, 60 darbesi ile inşa edilen güç odakları ile mücadele ede ede hatta boğuşa boğuşa yazdığı siyasi hikâyeye sahip olması. Türkiye’nin halk oyuyla seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı’nın şakağına silah dayanmış posterleri Avrupa meydanlarına astılar. Ne çok benziyordu, 27 Mayıs 1960 darbesinin ardından İsmet İnönü’nün damadı Metin Toker’in çıkarttığı Akis Dergisi’nin Menderes resminin üzerine çarpı işareti koyup, “Adnan Menderes Sabık Başbakan” diye yazdığı 301. sayısının kapağına.

ŞAHSINDA MİLLETİ HEDEF ALDILAR

Bu afişler, hangi görüşten olursa olsun kendisini bu ülkeye ait hisseden herkes için ibretliktir. Zira şakağına silah dayanan Cumhurbaşkanı, Türkiye’de her iki kişiden birisinin oyunu alarak seçilmişti. Nitekim 15 Temmuz’da kendisini doğrudan öldürmeye teşebbüs ettiler. O Cumhurbaşkanı ki, her zaman yanında bulundurduğu siyah çantasında, gittiği her yere Hayat Mecmuası’nda yayımlanan Menderes’in idam fotoğraflarını taşır. Muhtemelen 15 Temmuz akşamı da yanındaydı o fotoğraflar, Marmaris’ten İstanbul’a gittiği uçakta…

AYDIN MENDERES ZİYARETİ

Başbakanlığı döneminde Erdoğan, eşi Emine Erdoğan ile birlikte idamların yıldönümünden önce 14 Eylül 2010 yılında Aydın Menderes ve eşi Ümran Menderes’i ziyaret ettiklerinde, bu dergiyi Aydın Menderes’e de göstermişti. Muhtemelen bugün de yanında. Aradan 60 yıl geçti, hâlâ 27 Mayısçılık edip, iktidarların öyle ya da böyle değişebileceği imasında bulunan siyasetçiler çıkabiliyor. Ne hazin! Asker postalından, namlusunu millete doğrultan tanktan iktidar çıkarma hevesi nasıl oluyor da bu çağda karşılık buluyor.

Yassıada bugün “Demokrasi ve Özgürlük Adası” olarak yeniden düzenlendi. 18.3 hektarlık Yassıada’da 14 Mayıs 2015 yapılan temel atma törenin ardından çalışmalar hızlı bir şekilde başlamıştı. Gemilerle adaya getirilen iş makineleri ve işçiler 5 yılı aşkın bir süredir aralıksız çalışıyor. Yassıada’da 125 odalı otel, 600 kişilik konferans salonu, bin 200 kişilik bir cami, müze, sergileme alanları seyir terasları da bulunuyor. Erdoğan, sık sık ziyaret etti, gezip gördükçe de çok mutlu olduğunu belirterek, dünyadan gelenlerin hayran kalacağı bir proje olduğuna inandığını kaydetti. En son geçen sene burada bir toplantı düzenlenmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, adanın yeni logosunu tanıtmış, logonun yatay görüntüsünde merhum Başbakan Adnan Menderes’in silüetinin görüldüğünü anlatmıştı.

Demokrasi ve Özgürlükler Adası için kamu spotu hazırlandı

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla yarın Demokrasi ve Özgürlükler Adası adıyla açılacak Yassıada için İletişim Başkanlığınca kamu spotu hazırlandı. 1960 darbesi sonrası merhum Başbakanlardan Adnan Menderes ve arkadaşlarının idamlarıyla neticelenen yargılamaların yapıldığı Yassıada, darbenin 60. yıl dönümünde açılacak.

Açılış için hazırlanan kamu spotunda, “Demokrasi tarihinin en karanlık dönemlerinden birine ev sahipliği yapan Yassıada, Demokrasi ve Özgürlükler Adası olarak yeniden doğuyor. Ada darbelerin sonuçlarını yeni nesillere aktarırken, dünyaya da demokrasi ve özgürlükler konusunda ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Demokrasinin feneri karanlığı aydınlatıyor.” ifadelerine yer verildi.

Görüntülerde, darbe yargılamalarına dair bölümler bulunurken, adada yapılan yenilemeler ve donatılar hakkında bilgiler aktarılıyor.

Editör: TE Bilisim