Diriliş Postası Muhabiri Batuhan Gülşah – Atina

Koronavirüs dünya kamuoyunda ana gündem maddesi olsa da, Yunanistan’da Türkiye düşmanı siyasi akıl durdurulamıyor… Osmanlı Devleti’nden ayrılarak Yunanistan’ın kurulduğu 1830’dan bu yana ilk kez Kilise’yi ayinlere kapatan devlet, yetersiz kaynaklarıyla koronavirüs karşısında mücadele vermeye devam ederken, kamuoyunda Türkiye karşıtı propaganda hız kesmeden devam ediyor.

Birlikler halen sınırda bekliyor

Türkiye’nin 29 Şubat’ta sınırları açmasının ardından mültecilerin ve göçmenlerin Avrupa’ya geçmek için akın ettiği Yunanistan sınırında yerli ve milli Bayraktar TB2’ tipi İHA 1453 geçtiğimiz günlerde devriye görevine başlamıştı. Yunan sınırı havadan İHA ile gözetlenirken, karadan da özel harekat polisleri, sınırın sıfır noktası ile göçmenlerin Yunanistan’a geçiş yaptığı Meriç Nehri’nde zodyak botlarla devriyelerini sürdürüyor. İşte böyle bir ortamda, SKAİ, ANT1 gibi Yunanistan’ın özel televizyon kanallarında yapılan haberlerde, “Türkiye, Yunanistan karşıtı toplu propagandasını hayata geçirdi” ifadeleri kullanılıyor. İHAların Yunan sınırında devriye attığı görüntülerin devlet kanalı TRT dahil tüm büyük kanallarda gösterildiği, halka “Yunanistan düşmanlığı aşılandığı” iddia ediliyor.

Çünkü şiddete şiddet denmiş…

Yerli silah teknolojisinin ve savunma sisteminin ulaştığı noktayı göstermek için yapılan haberler sonrası alınan Yunan kamuoyu, “Türkler’in geleneksel ‘Yunanistan ile ilgilenmiyoruz’ savı böylece çürütülmüş oldu. Ülkemize karşı açıkça düşmanlık aşılanıyor” şeklinde hep bir ağızdan haberler yapıyor. Yunan devletinin sınırdaki mültecilere uyguladığı orantısız şiddetin Türkiye’de haber yapılması ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Yunan polisinin mültecilerin üzerine kaynar su dökme eylemini Nazi faaliyetlerine benzetmesi bu sözde düşmanlık girişiminin kanıtıymış. Görünen o ki iç sorunlarını “Türkiye tehdidi” argümanıyla geleneksel olarak hasıraltı etmeye çalışan Yunanistan siyasi aklı, koronavirüs ile başarısız mücadeleyi unutturmak için “kurtarıcı butonu” Türkiye’ye bir kez daha sarıldı.

Sınırda gece yarısı gerginliği

Türkiye-Yunanistan sınırında önceki gece saat 2.30 ile 4.00 arasında 300 kadar mültecinin Yunanistan tarafında geçmeye çalıştığı kaydedildi. Yunan medyası, “Mültecileri sınırımıza iten Türk polisi, üzerimize gaz bombaları atarak bu kişilerin karşı tarafa geçmesi için çaba gösterdi” diye yazdı. Avrupa Birliği sınır koruma oluşumu FRONTEX birimlerinin de sınırda olduğu hatırlatılırken, “Avrupalılar Türkler’in kirli planlarına ilk defa birinci elden şahit oldu” şeklinde ifadeler kullanıldı. Yunan polisinin bu kişilerin yasadışı geçişine engel olduğu ifade edildi. Öte yandan Yunanistan’ın Cia adasında içinde 193 mültecinin bulunduğu geminin karaya oturduğu, bu gelişmenin TürkYunan ilişkilerini daha da gerginleştireceği yazıldı.
Editör: TE Bilisim