Kıbrıs’taki gibi bir çözümsüzlük Kosova’da da gündeme geldi.

Sırplar ile Arnavutlar, Kosova meselesini çözüme kavuşturmak için müzakere masası etrafında toplandı. Ancak diyalog görüşmeleri çabuk sona erdi. Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, yıllardır süregelen Kosova’daki durumun bir an önce çözülmesi gerektiğini belirterek, uzun vadeli bir barışa ihtiyaçlarını olduğuna dikkat çekip, sonra da “Kosova ile Sırbistan çözümden uzak” açıklamasını paylaştı ve müzakere masasını terk etti. Vucic, Belgrad ile Priştine’nin çözümden uzak olduğuna dikkat çekerek, “Uzlaşma yoluyla herhangi bir çözüme ulaşmak neredeyse imkansız” ifadesiyle barış ihtimallerini adeta toprağa gömdü. Bunun yanında Vucic, hem Sırplar’ın hem de Kosovalılar’ın güvenliğini koruma altına alacak çözümün elzem olduğunu kaydetti.

SIRPLAR’IN “İŞGAL” KORKUSU

Sırp Cumhurbaşkanı, olası çözüm yollarını Sırbistan halkıyla paylaşacağını, gizli kararların asla söz konusu olmadığının altını çizerek, Avrupa Birliği’nin arabuluculuğunda ilerleyen diyalog sürecinde yeni toplantının eylül ayında gerçekleştirileceğini açıkladı. Vucic yanı sıra, “Sırbistan yönetimini zor bir dönem bekliyor” diyerek de toplumunu Kosovalılar’a karşı kışkırtmaktan geri durmadı.

Diyalog süreci kapsamında imzalanan Brüksel Antlaşması’nın en önemli maddelerinden biri olan Sırp Belediyeler Birliği’nin kurulamadığını aktaran Vucic, “Priştine, bu durumdan istifade ederek uluslararası unsurların yardımıyla ülkenin kuzeyini ele geçirebilir. Sırbistan uluslararası toplumda olup bitenleri yakından takip ederek, kendi çıkarlarına, doğru zamanlarda doğru hamlelerle ulaşacaktır” açıklamasında bulundu.

Vucic ayrıca; Rusya, Çin, Hindistan ve Brezilya’nın Kosova’nın ‘tek taraflı’ bağımsızlığını tanımadığını iddia etti. Bu riyakâr durum, Kıbrıs’taki çözümsüzlüğü hatırlattı.

KOSOVA’DA NE OLMUŞTU?

Sırbistan, 116 ülke tarafından bağımsız devlet olarak tanınan Kosova’yı hâlâ ‘kendi toprak parçası’ olarak görmeye devam ediyor. Kosova›nın 17 Şubat 2008’de “tek taraflı” bağımsızlığını ilan etmesi, iki ülke arasında uçuruma neden oldu.

Avrupa Birliği, ‘üyelik’ yolunda ilerleyen Kosova ile Sırbistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesini istiyor. Barış süreci, 2011’den beri; AB’nin ara buluculuğunda sürüyor; ancak çözüm bir türlü mümkün olmuyor. Ancak, özellikle son yıllarda gün yüzüne çıkan gerginlikler nedeniyle ilişkiler kesintiye uğramıştı. 2017, gerginliklerin zirve yaptığı bir yıl olarak hatırlanıyor. Kosova’daki savaşın sembol isimlerinden biri olan Başbakan Ramush Haradinaj, Sırbistan’ın ‘yakalama’ emriyle 5 Ocak 2017’de Fransa’daki bir havalimanında gözaltına alınmıştı.

Sırplar ayrıca, üzerinde “Kosova Sırplar’ındır” yazan treni, Mitrovica’ya sokmaya çalışmıştı. Yaşanan gerginlikler, Sırbistan ve Kosova arasındaki ‘diyalog sürecinin’ geleceğini meçhul kılıyor.

Editör: TE Bilisim