Başbakanlık Basın Merkezinden yapılan açıklamada, Başbakan Binali Yıldırım Hz. Mevlana’nın 743. vuslat yıl dönümü dolayısıyla mesaj yayımladığı belirtildi.

Hazret-i Mevlana’nın, vuslatının üzerinden asırlar geçse de eserleriyle, fikirleriyle geniş kitleleri etkilemeyi sürdürdüğünü ifade eden Yıldırım, düşüncesinin temeline ilahi aşkı yerleştiren; dil, din, kavmiyet gibi farklılıkları yok sayarak, insana insan olduğu için değer veren Hazret-i Mevlana’nın, medeniyetin temeline barış, sevgi, kardeşlik harcını koyan mana erlerinden olduğunu vurguladı.

Mevlana’nın merhameti, güzel ahlakı, hayrı, sabrı, ümidi aşılayan nasihatleri ve asırlara sığmayan hoşgörüsüyle insanlığı kendisine hayran kıldığını bildiren Yıldırım, “Devrinin diğer mutasavvıf alimleri gibi İslam’ı en güzel şekilde yaşayarak gönüller fetheden Hazret-i Mevlana, bütün insanlar arasında sevgi, barış ve kardeşlik duygularının hakim olması için verdiği mesajlarla kıtalar ve çağlar üstü etkiler oluşturmaktadır.” değerlendirmesini yaptı.

Başbakan Yıldırım, Mevlana’nın günümüz dünyasında görülen insan hakları ihlalleri ve yaşanan zulümler göz önüne alındığında, çağlar ötesinden vaz ettiği değerlerin öneminin daha iyi anlaşıldığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

“Suriye’de, bütün dünyanın gözleri önünde yaşanan acıları ve ülkemizde meydana gelen terör saldırılarını düşünmek bile onun öğretilerinin ne kadar kıymetli olduğunu anlamamıza yeter. Hazret-i Mevlana’nın ‘gel, ne olursan ol, gel’ düsturunu rehber edinen milletimiz, dergahına umutsuzluğu, fitneyi, nifakı yaklaştırmadığı için sarsılsa dahi yıkılmamış, her türlü namertçe saldırıyı savuşturmayı başarmıştır. Hayatını, ‘Hamdım, piştim, yandım…’ diye özetleyen, ölümü aşığın maşukuna kavuşması olarak gören Hazret-i Mevlana’yı vuslatının 743. yıl dönümünde rahmet ve hürmetle anıyorum. Onun insanlığa ışık tutan düşüncelerinden herkesin istifade etmesini diliyorum.”

Editör: TE Bilisim