Peygamber efendimizin müjdelediği kutlu fethin sembolü ve müslümanların göz ağrısı olan Ayasofya 86 yıl sonra bugün Cami statüsüyle ibadete açılıyor. Ümmetin büyük bir heyecanla beklediği on yıllar sonraki ilk Cuma için gerekli tüm sağlık ve güvenlik tedbirleri alındı.

BÜTÜN MÜSLÜMANLAR HEYECANLI

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya vuslat için yapılan hazırlıkları yerinde inceleyerek çalışmalar hakkında bilgi verdi. İstanbul’la birlikte Ayasofya’yı medeniyete kazandıran Fatih Sultan Mehmet Han ve askerlerini şükranla, rahmetle yad eden Yerlikaya, “86 yıl müze olan, ibadetsiz kalan mabedi ibadetle namazla ezanla buluşturan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve emeği geçenlere şahsım ve İstanbullular adına şükranlarımı sunuyorum. Peygamber efendimiz: ‘İstanbul’u fetheden komutan ne güzel komutan, İstanbul’u fetheden asker ne güzel asker.’ buyuruyor. Ayasofya, Peygamber efendimizin müjdesine mazhar olmuş o komutanın, o askerin, o fethin emaneti. Onların mirası olan kimliğini hamdolsun yeniden kazanıyor. Bütün Müslümanlar heyecanlı. Ben de heyecanlıyım. Herkes Ayasofya’nın açılışında bulunmak istiyor. Muhteşem bir ilgi var. Biz hazırlıklarımızı yaptık, yapmaya devam ediyoruz.” şeklinde konuştu.

İmam ve müezzinler belli oldu

Diyanet İşleri Başkanı Prof.Dr. Ali Erbaş, Ayasofya Camisi’nde bugün kılınacak ilk Cuma namazı öncesi kamuoyunu bilgilendirmeye yönelik açıklamalarda bulundu. Başkan Erbaş’ın açıklamalarında Ayasofya’nın imam ve müezzinleri de netlik kazandı. Buna göre, imam olarak; Prof. Dr. Mehmet Boynukalın, Ferruh Muştuer, Bünyamin Topçuoğlu atanırken, müezzin olarak; Mehmet Hadi Duran, İbrahim Çoban, Şükrü Asıleren, Alpcan Çelik, Rıdvan Akbaş görevlendirildi.

SOSYAL MESAFE UYARISI

Ayasofya Camisi’ne alınacak misafirlerin davetlerinin, Diyanet İşleri Başkanlığınca yapıldığına vurgu yapan Yerlikaya, cami içi ve çevresinde vatandaşlar için namaz kılma yerlerinin belirlendiğini kaydetti. Alınan güvenlik önlemlerinden de bahseden Vali Yerlikaya, “Salgın nedeniyle misafirlerimiz için Ayasofya Camisi ve çevresinde kadınlar için iki, erkekler için üç olmak üzere beş farklı açık alan, namaz kılma yeri olarak belirlendi. Erkekler için Ayasofya Meydanı, Sultanahmet Meydanı ve Yerebatan Caddesi; kadınlar için Sultanahmet Türbesi yanındaki alan ile Mehmet Akif Parkı tahsis edildi. Namaz kılınacak alanlara üç ana istikametten gelinecek. Bunlar Beyazıt Meydanı, Sirkeci ve Çatladıkapı. Namaz alanlarına girişler 11 ayrı kontrol noktasında polislerimizce arama yapıldıktan sonra sağlanacak. Arama noktalarında geçişin hızlı ve kolay yapılabilmesi için misafirlerimizin yanlarında el ve sırt çantaları getirmemelerini istirham ediyoruz.” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim