Son dönemde artan taciz ve şiddet olaylarına ilişkin MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’den “idam” öneri geldi. Bahçeli, “bebek katilleri, sapıklar, alçaklar ve tecavüzcüler layık oldukları cezalara çarptırılmalıdır.” dedi. Devlet Bahçeli’nin bu önerisi gündemin ana konularından biri oldu. Bu gelişmelerin ardından idam cezasının hangi ülkelerde uygulandığı merak konusu oldu. Peki, hangi ülkelerde idam cezası var? Türkiye’de İdam cezası geri gelecek mi? Ayrıntılar haberde…

İdam tartışmaları dünden bugüne zaman zaman tartışılan konulardan biri oldu. Avrupa’da Belarus hariç bütün Avrupa Birliği ülkelerinde idam cezası kaldırılmış durumda. Belarus’ta 1990 yılından bu yana yaklaşık 200 kişi idam edildi. Dünyada toplamda 53 ülke idam cezası uygularken, Avrupa Birliği bu uygulamanın tamamen kaldırılmasını istiyor.

İdam tartışmalarını yeniden gündeme getiren MHP lideri Bahçeli Türkiye’nin toplumsal dirliği, insan hak ve güvenliği ile hukuksal istikrar açısından idam cezasının mutlaka gündeme alınması gerektiğini savundu.

Bahçeli, şu değerlendirmede bulundu:

“TBMM’nin 1 Ekim 2020 tarihinde açılmasıyla birlikte milletimizin haklı beklentisi muhterem vekillerinin mutabakatıyla çözüme kavuşturulmalı, bebek katilleri, sapıklar, alçaklar, tecavüzcüler layık oldukları cezalara çarptırılmalıdır. MHP, idam cezası meraklısı değildir. Ne var ki korku sınırını geçen suç ve suçlularla mücadelenin başarıya ulaşabilmesi maksadıyla içinden geçtiğimiz süreçte başkaca bir yol ve seçenek olmadığı da nettir, nitekim alternatifsizdir.”

Devlet Bahçeli, Türkiye’nin tam bağımsız bir ülke olduğunun, karar ve iradesi üzerinde hiçbir gölgeyi kabul etmeyeceğinin altını çizerek, “İdam cezasının uygulanmasında ölçülülük ilkesine bağlı kalarak, verilen cezanın işlenen suç ile denge ve orantısı kurulacak, şiddet ve dehşet selinin önü alınmış olacaktır” ifadelerini kullandı.

Hala idam cezasını uygulayan 53 ülke bulunuyor. İdam cezasının uygulandığı ülkeler şöyle:

Afganistan

Hindistan

Nijerya

Amerika Birleşik Devletleri

Iran

Japonya

Tayvan

Kuveyt

Zimbabve

Libya

Tayland

Guyana

Uganda

Bengladeş

Irak

Endonezya

Botsvana

Birleşik Arap Emirlikleri

Bahamas

Küba

Belarus

Yemen

Suudi Arabistan

Vietnam

Suriye

Mısır

Güney Sudan

Demokratik Kongo Cumhuriyeti

Etiyopya

Çin

Sudan

Komorlar

Somali

Barbados

Malezya

Çad

Pakistan

Umman

Singapur

St Kitts ve Nevis

St Lucia

Bahreyn

Kuzey Kore

Ekvatoryal Gine

St Vincent and the Grenadines

Filistin

Trinidad ve Tobago

Lesoto

Antigua and Barbuda

Belize

Dominika

Jamaika

Ürdün

Yakın dönemde idam cezasını kaldıran ülkeler Afrika kıtasının batı bölümünde yer alan Burkina Faso (2018), Gine (2017), Benin (2016) ve Madagaskar (2015).

Editör: TE Bilisim